Dimni plini, ki nastajajo ob gorenju, vsebujejo trde delce, saje in katran. Nekateri med temi delci pri višjih temperah zgorijo, delno pa se odlagajo na elemente v peči. Zaradi ohlajanja peči se ob koncu kurjenja na hladnejših površinah obloge tvorijo intenzivno in so lahko opazne že po enkratnem ogrevanju. Obloge nastajajo tudi pri nezadostnih temperaturah v izgorevalni komori, ki jih prepoznamo po manj živahnem temnejšem plamenu in dimljenju.

Vsako kurjenje pusti posledice

Peč, ki jo čistimo na fotografijah, je stara devet let. Je klasičen kotel za kurjenje lesa, s katerim se ogreva približno 90 m2 bivalne površine, presežek toplote pa se shranjuje v zalogovniku. Pozimi se kuri vsakodnevno, v prehodnem obdobju pa dvakrat na teden. Uporablja se bukova drva. Pripravljena so vsaj leto dni vnaprej, po lastnikovih besedah pa bi lahko bil bolj vesten s cepljenjem in bi tako nalagal manjša polena. Kotel ni bil očiščen en mesec in že v kurišču so bile vidne obloge; del je bil dvignjenih in lahko odstranljivih že z roko, večina pa je bila kot skorja prilepljenih na konstrukcijo kotla.

Začnemo z odpiranjem peči

Čiščenje peči ne zahteva posebnega orodja, saj zadostujejo žična krtača, strgalo in grebljica oziroma kakšno podobno orodje, s katerim si sicer pomagamo pri kurjenju. Priporočamo delovna oblačila in rokavice, razmislite tudi o očalih in maski, saj se bo zrak med drgnjenjem peči verjetno napolnil s pepelom in sajastimi delci. Najprej smo odprli kurišče, vrata, rešetke, revizijske lopute in odprtine za čiščenje. Odvili smo matice pod pokrovom peči in odstranili kovinske pokrove, nato pa še šamotne pregrade, do konca smo odprli loputo za zrak. Peč ima na zadnji strani še eno odprtino za čiščenje, s katere smo prav tako odstranili pokrov. Vijake, podložke, matice in pokrove je smiselno odlagati v primerno posodo, da jih ohranimo na enem mestu.

Če čistimo redno, je žična krtača povsem dovolj

Svetujemo vam, da najprej iz kurišča odstranite star pepel in izpraznite posodo zanj. Tako lahko pozneje jasno ocenite, koliko nečistoč se je nabralo od zadnjega čiščenja. Najprej očistimo izgorevalno komoro, tako da celotno notranjost zdrgnemo vzdolžno in prečno, ne izpustimo pokrova in vogalov. Ker pri delu z žičnato krtačo drobce intenzivno odbija v okolico, vam priporočamo uporabo zaščitnih očal. Z vrha komore nadaljujte čiščenje navzdol do samega kurišča. Če ima peč šamotno oblogo, je treba okrog nje čistiti previdno, saj so šamotne opeke občutljive za poškodbe. Obloge se nanje ne primejo, zato jih lahko zgolj ometemo. Odsvetujemo vam tudi kakršno koli strojno čiščenje. Vrtalniki z žičnimi nastavki in udarna kladiva so za takšne naloge neprimerni, z njimi pa boste poškodovali tako šamot kot kovinske dele peči. Pri rednem čiščenju bi morala zadostovati žična krtača, če imate opraviti s slabo vzdrževano pečjo, pa lahko za prvo silo najbolj trdovratne obloge odstranite s strgalom, ko je peč še topla, obloge pa zmehčane. Kemični pripravki za čiščenje peči v obliki posebnih tekočin ali dodatkov, ki jih med kurjenjem dodajamo v peč, obljubljajo veliko, njihova učinkovitost pa ni preverjena. Raje kot na kupovanje kemičnih substanc se zanesite na okolju prijazno žično krtačo in redno vzdrževanje.

Po čiščenju zakurimo in spremljamo gorenje

S krtačo skozi vse odprtine očistimo notranjost peči, vse dimne vode in lopute. Če imamo mehko omelo, lahko očistimo notranjost dimovodne cevi med pečjo in dimnikom. Po čiščenju odstranimo ves pepel, ki ga iz peči pograbimo z grebljico ali posebnim sesalnikom za prah, ki je praktičen pripomoček, a bo šlo tudi brez njega. Na koncu namestimo vse odstranjene elemente, zapremo revizijske lopute in vrata. Ob prvem prižigu ognja vam priporočamo, da nalagate postopno in bolj pozorno spremljate gorenje in naraščanje temperature. Čeprav so kotli izdelani tako, da elemente težko namestimo narobe, naj bo varnost na prvem mestu. Zato spremljajmo, ali je vlek zraka normalen in peč pravilno gori.

Očiščena peč je občutno bolj učinkovita

Svetujemo vam, da peč čistite redno. To velja tudi za sobne kamine, saj redno odstranjevanje oblog opazno izboljša učinkovitost peči. Vestni kurjači čiščenje opravijo na štirinajst dni ali celo prej. S pravilno pripravljenim lesom in vzdrževanjem visoke temperature v kurišču bo odlaganje nečistoč sicer zmanjšano, a tudi v idealnih pogojih bodo te začele kmalu negativno vplivati na obnašanje peči. Nastanek oblog ni dolgotrajen proces, saj je notranjost peči podvržena spremembam ob vsakem kurjenju. Peč zato čistite pogosto, da bo opravilo hitrejše in manj zahtevno, zadostovali pa bodo enostavni postopki.