Prilagam načrt oziroma mere prostora in sedanjo postavitev elementov. V novi kuhinji ne želimo imeti mize in stolov, temveč podaljšan pult za pripravo živil, kjer bi dve osebi lahko tudi kaj pojedli, torej dva stola. V kuhinji je zdaj nameščen manjši vgradni hladilnik, ki bi ga radi nadomestili s samostoječim, večjim – visokim hladilnikom, toda imamo težave, kam ga umestiti, da ne bi bil moteč. Ob prenovi nameravamo zamenjati tudi talne obloge in radiator pod oknom nadomestiti s talnim gretjem. Zato bi lahko podaljšali delovni pult ob oknu. Kako to storiti in kako dejansko razporediti elemente v celotnem prostoru? Ker je prostor omejen s tremi vrati, bi lahko ena vrata, ki vodijo v kabinet, tudi zaprli in s tem pridobili večjo steno. Prosim vas za nasvet, kako z navedenimi načrtovanimi posegi posodobiti obstoječ prostor kuhinje z novimi razporeditvami elementov in prostoru dati drugačen videz. Vnaprej se vam zahvaljujem za nasvet in pomoč. Lidija

Odgovor:

Upoštevaje vaše želje in možne spremembe sem vam narisala eno od možnih variant. Moj predlog je  funkcionalno  in po vaših možnostih optimalen. Kuhinjski funkcijski trikotnik lahko umestite tako, kot je predlagan v priročnikih. Visok hladilnik lahko tako umestite v kot ob steno. V nadaljevanju je pomivalno korito, pred oknom imate pa idealno delovno površino, ki bo  dobro osvetljena in ob delu boste imeli prijazen pogled skozi okno. Kuhališče je tretji element in je najbližje jedilnici, saj pripravljene jedi običajno odnesemo na mizo.

Pri tako umeščenih kuhinjskih elementih morate biti pozorni na višino zidu pod oknom. Višina parapetnega zidu mora omogočati odpiranje okna kljub vodovodni pipi na pomivalnem koritu. Manjši zajtrkovalni pult lahko umestite poleg dimnika. Kljub številnim vratom v prostor bo vaša kuhinja  funkcionalna ter hkrati zelo prostorna in svetla.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.