Čeprav vemo, da je osnovna sestavina vinilnih plošč PVC, jih vseeno uvrščamo med parkete in laminatne pode. »V primerjavi s parketom so cenovno ugodnejše, v primerjavi z laminati pa so mehkejše, prijaznejše in prijetnejše na otip. Ob tem v primerjavi z laminati ponujajo enake stopnje odpornosti proti obrabi,« zatrjuje Matjaž Žnidaršič, produktni vodja pri Alpodu, ki v pogovoru še doda: »Med večje slabosti lahko štejemo termično stabilnost plošč oziroma njihovo raztezanje zaradi vpliva temperature. Predvsem se ta vpliv pokaže na temnih podih, ki so močno obsijani s soncem.«

Zagotovo uspešno rešujete tudi te težave …

Rešujemo jih s senčenjem in ustreznimi dilatacijami. Dodatno možnost pa prinašajo vinilne talne obloge SPC (Stone Plastic Composite), ki imajo skoraj štirikrat boljšo dimenzijsko stabilnost.

Kakšna je povprečna življenjska doba vinilnih oblog – so trpežnejše od drugih, za kaj so občutljive?

Življenjska doba vinilnih talnih oblog je odvisna od mesta vgradnje, stopnje obrabe in načina vzdrževanja. Oziroma po domače povedano: kdor bo svoj vinilni pod lepo pazil in ga redno vzdrževal, ga bo lahko imel vse življenje. Vinilne talne obloge so zelo odporne. Stopnja obrabe, ki se meri v razredih (npr. W31, W32, W33), je enaka kot pri laminatnih podih in določena po istih standardih. Poleg tega so vinilne talne obloge za razliko od parketa in laminata tudi vodoodporne. Občutljive so za pretirano osončenost in imeti morajo prostor za termično raztezanje. Ne smejo biti obtežene z vseh štirih strani s težkimi omarami. Vinilne talne obloge so občutljive tudi za gumo, torej niso primerne za garaže ali avtomobilske salone.

Kakšen pa je njihov vpliv na zdravje – naletimo namreč na številna opozorila, da so zdravju škodljive zaradi ftalatov, ki se sproščajo v zrak (ti naj bi med drugim povečali tveganje za razvoj ekcema pri otrocih)?

Ftalati so snovi, ki jih potrebujejo pri proizvodnji PVC kot mehčalce. V preteklosti so pri proizvodnji PVC uporabljali škodljive ftalate. Še posebno je ta problem prišel do izraza pri proizvodnji otroških igrač, kjer je obstajala tudi velika verjetnost, da je otrok tako igračo dal v usta. Predvsem zaradi tega so v preteklosti zelo močno zaostrili EU zakonodajo in standarde. Tako se danes lahko uporablja samo dovoljene ftalate, ki niso škodljivi, pa še te samo v dovoljenih količinah. Poleg tega je treba testirati in nadzirati vsebnost hlapnih snovi (VOC). Na podlagi teh testov se izdelke klasificira v razrede od A do C. Alpodovi izdelki so tako v razredu A+.

So vinilne obloge primerne za vse prostore – tudi za kopalnice in kuhinje ter prostore, ki so bolj obremenjeni?

Glede stopnje obremenjenosti lahko zatrdim, da lahko vinilne talne obloge PVC in SPC uporabljamo povsod po stanovanju. Edini problem je v kopalnicah voda. Pa ne, da bi poškodovala talno oblogo, saj je ta vodoodporna, ampak v primeru, da pride voda pod talno oblogo. Torej vinilna talna obloga v kopalnico da, vendar jo je treba lepiti, količina vode na podu pa naj bo v omejenih količinah.

So primerne za uporabo v kombinaciji s talnim gretjem?

Vinilne talne obloge so zelo primerne za talno gretje, saj so tanke (2–5 mm) in imajo visoko gostoto. Obe lastnosti povečujeta toplotno prehodnost, ki je pri talnem gretju najbolj zaželena. Vendar je treba upoštevati enaka pravila za talno gretje, kot veljajo za parket ali laminatne pode.

Kako je s polaganjem vinilnih talnih oblog – kakšen je postopek in kako morajo biti pripravljena tla za polaganje, jih je mogoče položiti tudi prek obstoječe obloge ter ali to lahko izvede kupec sam ali je potrebna pomoč mojstra?

Polaganje vinilnih talnih oblog je enako montaži laminatnih podov ali parketa s klik peresom. Natančna navodila za vgradnjo so priložena v vsakemu našemu paketu, vendar kljub temu svetujemo, da se pokliče mojstra, ki vam bo svetoval tudi glede obstoječe podlage.

Je potrebno kakšno vzdrževanje in kako pogosto?

Dodatno vzdrževanje vinilnih talnih oblog pri normalni obrabi ni potrebno. Pri bolj obremenjenih površinah pa lahko uporabimo dodatne premaze. Za čiščenje površin tako priporočamo PU Cleaner. Za vzdrževanje pa z izdelkom PU Protect nanesemo dodatni sloj PU, ki osveži površino in jo dodatno zaščiti. Oba izdelka sta na voljo v naših trgovinah.