Francoski konzorcij z državno podporo Naval Group je bil leta 2016 izbran za gradnjo ladjedelnice v avstralskem mestu Adelaide in 12 podmornic s konvencionalnim pogonom, zgrajenih po načrtih francoskih jedrskih podmornic razreda Barracuda. Prva bo pripravljena po letu 2030, zadnja pa po letu 2040. Delovale bi lahko do 80. let tega stoletja.

Na podlagi te »pogodbe stoletja«, ki je temelj strateškega partnerstva, bo v Avstraliji nastalo okoli 2800 novih delovnim mest, v Franciji pa se bo z gradnjo ukvarjalo 500 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralski premier Scott Morrison je na slovesnosti ob podpisu v Canberri pozdravil ta »zelo ambiciozen načrt«. Poudaril je, da gre za največjo avstralsko investicijo na področju obrambe v obdobju miru.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly, ki je z avstralskim kolegom podpisala pogodbo, pa je poudarila, da je bilo za sklenitev partnerstva potrebnega veliko zaupanja obeh strani. »Treba je veliko avstralskega zaupanja, da stavi na Francijo, in francoskega, da z Avstralijo deli znanja, ki so v osrčju naše suverenosti, strateške avtonomije in so rezultat ogromnih več desetletnih vlaganj,« je dejala.

Avstralski analitiki upajo, da bodo podmornice državi omogočile kredibilen odgovor na morebitne sovražne akcije v bližini Avstralije. Medtem kritiki menijo, da bodo podmornice na razpolago prepozno, saj v vodah severno in vzhodno od Avstralije že poteka oster boj za prevlado med ZDA, Kitajsko in drugimi regionalnimi silami.