Hrvaški Index razkriva stisko številnih hrvaških nosečnic. Čeprav aktualni hrvaški zakon v primeru resnih anomalij ploda ne predvideva roka za opravljanje splava, številne nosečnice po spletnih forumih pišejo, da jim te možnosti po 24. tednih nosečnosti ne omogočajo več. Tiste, ki si to lahko privoščijo, zato pogosto odpotujejo v Slovenijo. Pri nas je splav zaradi resnih anomalij ploda dovoljen do 28. tedna nosečnosti, morajo pa Hrvatice za poseg v tujini plačati tudi več tisoč evrov.

Pri Indexu pravijo, da jim je več strokovnjakov potrdilo, da so na spletu opisane stiske nekaterih nosečnic resnične. Strokovnjaki so jim potrdili tudi, da vedo za nosečnice, ki so splav naredile v Sloveniji, ker ga na Hrvaškem niso mogle, čeprav so izpolnjevale vse pogoje. Poleg tega so povedali, da so mnogim nosečnicam postopek odločanja o primernosti za splav zavlačevali tako dolgo, da je bilo nato prepozno. Prepozno, čeprav trenutni hrvaški zakon roka v teh primerih niti ne predvideva.

Eden od zdravnikov je za Index povedal, da so eni izmed nosečnic, ki je šla na pregled v 17. tednu nosečnosti, preglede zavlačevali dva meseca. Na koncu so ji povedali, da je najbolje, da splav opravi v tujini. Index navaja tudi zgodbo nosečnice z nekega spletnega foruma, ki trdi, da ji je ginekolog celo zamolčal anomalije ploda, ker sam ni bil naklonjen splavu.

Index sprašuje, kako je mogoče, da Hrvatice iščejo možnost za splav zaradi zdravstvenih razlogov po 24. tednu v Sloveniji, če trenutni hrvaški zakon ne vsebuje nobenega roka, in kdo jih o njihovih pravicah dezinformira? Na vprašanja, kaj se dogaja na tem področju hrvaškega zdravstva, Index ni uspel dobiti odgovorov hrvaškega ministrstva za zdravje, je pa v hrvaškem saboru v delu nov zakon, ki bo rok za opravljanje splava zaradi anomalij ploda postavil na 24. tednov. Zakon predlaga vladajoča HDZ.