»Lepo je videti, da se strinjamo, da mora Združeno kraljestvo Evropsko unijo zapustiti z dogovorom ter da je trenutno najpomembnejša naloga najti dogovor, ki bo v skladu z našimi zavezami prebivalcem Severne Irske, ki bo dobil podporo parlamenta in o katerem se bo mogoče dogovoriti z EU, in ne zahtevanje volitev ali drugega referenduma,« je v pismu Corbynu zapisala Mayeva.

V odgovoru na pismo, v katerem je vodja laburistov predstavil pet zahtev v zameno za podporo dogovoru, je poudarila, da si želi pogovore o alternativnih možnostih, ki bi nadomestile varovalo za preprečitev trde meje na irskem otoku.

Mayeva se po poročanju britanskega BBC ne strinja s Corbynovo zahtevo, da bi celotno Združeno kraljestvo ostalo v stalni carinski uniji z EU. »Ni mi jasno, zakaj menite, da bi bilo dobro, da bi imeli besedo pri bodočih trgovinskih dogovorih EU, namesto da bi sklepali svoje dogovore?« ga je vprašala.

Glede zahteve, da bi moralo biti Združeno kraljestvo tesno povezano z notranjim trgom EU, je zapisala, da dogovor med EU in Veliko Britanijo po besedah Bruslja "zagotavlja kar se da tesen odnos, možen izven enotnega trga".

O zahtevi za dinamično prilagajanje glede pravic in zaščitnih mehanizmov za delavce je medtem poudarila, da bodo vse trenutno veljavne pravice zaščitene, ne bo pa avtomatične nadgradnje v skladu z EU. Strinjala pa se je z zahtevo, da bo Velika Britanija še vedno sodelovala v agencijah EU in programih financiranja ter zahtevo po dogovoru o prihodnjem sodelovanju glede varnostnih vprašanj.

Datum srečanja Mayeve in vodje laburistov, ki se na odgovor še ni odzval, še ni določen, navaja BBC.

Britanski parlament bo sicer o amandmajih k sporazumu o brexitu, s katerimi bi lahko omejili možnosti Mayeve in dali parlamentu več besede v procesu izstopa, znova glasoval v četrtek.

Vendar pa je vlada v nedeljo zagotovila, da bodo nato do 27. februarja poslanci še enkrat glasovali o možnostih glede brexita, če se Mayeva v parlament do takrat ne bo vrnila z novimi predlogi. Glasovanje o potrditvi ali zavrnitvi dogovora z unijo pa bi potekalo šele prihodnji mesec.

Laburisti naj bi sicer v četrtek zahtevali glasovanje o tem najkasneje do 26. februarja.

Danes se bodo nadaljevali tudi pogovori med Brusljem in Londonom. V Strasbourgu se bo britanski minister za brexit Stephen Barclay sestal z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem.