Britanski Guardian je razkril nove podrobnosti v zvezi s spodletelim poskusom zrušitve voditelja Islamske države (IS) Abuja Bakra Al Bagdadija. Vir jim je razkrili, da se je napad zgodil v vasi al Kešma na vzhodu Sirije minulega septembra, kar je tri mesece prej, kot so domnevali obveščevalci. Tuji pripadniki teroristične organizacije so se spopadli s telesnimi stražarji Al Bagdadija, a po dveh dneh spopadov izgubili. Poražence so nato zbrali in jih usmrtili. K napadu na Al Bagdadija naj bi pozval veteran med tujimi borci Islamske države Abu Muath Al Jazairi. Po neuspešnem napadu je vodstvo IS na njegovo glavo razpisalo tiralico.

Podrobnosti o spopadu med tujimi silami in silami, ki so zveste Al Bagdadiju, je Guardianu zaupal 53-letni Juma Hamdi Hamdan. Povedal je, da so bili spopadi zelo intenzivni, Al Bagdadi pa se je nato preselil v bližnji Baguz, od tam pa je januarja pobegnil v puščavo. Guardian poroča, da je podatke, ki jim jih je zaupal vir, potrdil tudi višji pripadnik kurdskih sirskih demokratičnih sil (SDF), ki se spopadajo z IS. Povedal je, da so v napadu na Al Bagdadija poleg Tunizijcev, ki so predstavljali večino upornikov, sodelovali še Alžirci in Maročani.

Guardianov vir iz kurdskih sil je povedal še, da se Al Bagdadi še naprej verjetno nahaja v puščavi. Kurdske, britanske francoske in ameriške sile medtem vršijo vse večji pritisk na zadnje branike IS.

Hamdan je povedal še, da se je Al Bagdadi v vasi Kešma nahajal skoraj pol leta in da je poskušal ostati neopazen. Po okolici se ni vozil v spremstvu večjega števila osebnih stražarjev, temveč v starem rdečem oplu. Hamdan je dodal, da so ljudje vseeno vedeli, za koga gre.