Gorenjski policisti in kriminalisti so že lani začeli spremljati aktivnosti dveh mlajših moških z območja Ljubljane. Gre za 23 in 24 let stara moška, a že stara znanca policije in pravosodja. Njuna trgovska aktivnost je bila razvejana, delovala sta na območju Ljubljane, Gorenjske, tudi sosednje Avstrije in pri tem oskrbovala dobro organizirano mrežo »malih prekupčevalcev« s heroinom in kokainom.

Kot je danes povedal šef gorenjskih kriminalistov Primož Donoša, sta oba kazensko ovadena zaradi trgovine z drogo po odločitvi preiskovalnega sodnika pristala v priporu: »Ob hišnih preiskavah smo našli okoli 5 kilogramov heroina in 240 gramov kokaina ter tudi imitacijo pištole beretta. Če vemo, da potrebuje odvisnik 0,4 grama heroina na dan, potem taka količina nazorno kaže na obseg trgovanja obeh priprtih.« Heroin sta prodajala na malo in veliko, od nekaj gramov do več kilogramov naenkrat.

Luksuzno življenje

Morda sta s svojim vedenjem in življenjskim slogom tudi sama (ponovno) opozorila policijo na svoje početje. Kot so zatrdili v PU Kranj, so bili avtomobili višjega cenovnega razreda, stanovanja in nasploh slog življenja dokazi, da počneta nekaj donosnega. Prav življenje na veliki nogi pa je seveda velikokrat dovolj, da okolje zazna, kaj kdo počne ob dejstvu, da seveda ne hodi v službo.

V zadnjem letu je tako policija s posebnimi preiskovalnimi metodami in sredstvi spremljala oba kriminalca in ugotovila najmanj enajst primerov kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. V enem od teh poslov sta tako naenkrat prodala štiri kilograme heroina, ki je bil vreden 36.000 evrov.

Ob tem sta organizirala preprodajalsko mrežo, v kateri so bili zajeti manjši preprodajalci prepovedanih drog.