Na cestah celjske in koroške regije so se letos zgodile že tri hude prometne nesreče. Prva proti koncu januarja v naselju Debro med Celjem in Laškim, v njej je življenje izgubil 40-letni voznik iz Dola pri Hrastniku, druga se je zgodila pri železniški postaji v Celju, v njej je življenje izgubil 28-letni pešec iz Šentjurja, tretja pa prejšnji torek med Ravnami in Dravogradom, v njej pa je umrla komaj 19-letna voznica iz Raven. To kaže na občutno poslabšanje prometne varnosti v začetku letošnjega leta, zato bodo prometni policisti celjske policijske uprave (PU) v prihodnjih dneh pogosteje nadzirali promet na najbolj prometnih cestah.

Prehitri, vinjeni in še nesramni

Prvi večurni nadzor hitrosti po metodi »veriga« so na odseku Medlog–Celje–Laško–Rimske Toplice–Zidani most–Vrhovo opravili prejšnji teden, v njem pa zaznali 69 prometnih kršitev. »V enem primeru so zoper 20-letnega voznika začetnika, ki je v naselju v Celju vozil kar 91 kilometrov na uro, napisali obdolžilni predlog in mu odvzeli vozniško dovoljenje, enemu tujcu so izrekli globo na kraju samem, izdali pa so še 67 plačilnih nalogov,« pove Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje. Ustavili so tudi voznika osebnega vozila, ki je povzročil prometno nesrečo, ugotovili pa, da je vozil prehitro in pod vplivom alkohola, saj so mu izmerili 0,72 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, zaradi nevarne vožnje ga bodo kazensko ovadili. V Celju pa so ustavili tudi voznika osebnega vozila, ki je imel na vesti že več cestnoprometnih prekrškov, a se na znake policistov ni oziral. Ko jim ga je le uspelo ustaviti, so pri njem opravili tudi preizkus z alkotestom, ki je pokazal, da je imel 1,14 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. »Ker se voznik ni strinjal z rezultatom alkotesta, so mu odredili strokovni pregled, ki pa ga je odklonil in se začel nedostojno vesti do policistov ter upirati postopku, zato so uporabili prisilna sredstva. Vozniku so odvzeli vozniško dovoljenje in ga pridržali do streznitve, proti njemu bodo spisali obdolžilni predlog,« najhujše primere opiše Trbulinova.

Sicer pa bodo policisti podobne poostrene nadzore opravljali vsak dan na najbolj kritičnih cestah in posameznih odsekih. Posebej pozorni bodo na uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, saj se vozniki žal premalo zavedajo, kako nevarno je takšno početje. mm