Počasen in mukotrpen bo potek sojenja mlademu Eritrejcu, ki je v mariborski integracijski hiši avgusta lani zabodel svojega sonarodnjaka. Dogajanje v sodni dvorani okrožnega sodišča v Mariboru mu v tigrajščino, to je uradni jezik v Eritreji, skušata prevesti kar dva zaprisežena tolmača.

Predsedujoča sodnica Tanja Rot se je na četrtkovem predobravnavnem naroku skušala izogniti dolgotrajnemu procesiranju in je Andhoma Musso izrecno opozorila na zakonsko določilo, da ima pravico izreči milejšo kazen, kot jo je za primer priznanja krivde predlagala okrožna tožilka Tadeja Majcen. Vendar obtoženi, ki je že več kot pol leta v priporu, bržkone ni razumel njenega dobronamernega namiga. Zavrnil je krivdo v upanju, da bo zmogel v sodnem postopku dokazati svojo nedolžnost ali iztržiti še milejšo kazen.

Zabodel sonarodnjaka

Mussa ima status begunca z mednarodno zaščito, dejanja pod obtožbo pa naj bi zagrešil v soboto, 11. avgusta lani. V hudo opitem stanju je na nogometnem igrišču v bližini integracijske hiše v levo nadlaket in v prsni koš večkrat zabodel 20-letnega sonarodnjaka T. B. Motiv naj bi bilo ljubosumje. Hudo poškodovani Eritrejec mu je uspel zbežati, stekel je v hišo in se zaklenil v sobo, a Mussa ni odnehal, razbijal je po vratih in izrekal glasne grožnje. Na hodnik sta zatem stopila obtoženčeva 25-letna partnerka, ki ji je očital nezvestobo, in še njun 43-letni sonarodnjak. Skušala sta pomiriti razjarjenca. Ni jima uspelo. Obtoženi naj bi večkrat zamahnil z nožem proti njima in jima grozil z ubojem. Zato sta se hitro umaknila in se zaklenila v sobo.

Na podlagi izvedenskega mnenja psihiatra Mladena Vrabiča je Majcnova v svoji obtožnici upoštevala, da je Mussa očitana dejanja zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Za poskus uboja je predlagala kazen štiri leta in deset mesecev zapora, za grožnjo pa nadaljnje štiri mesece zapora. K enotni petletni zaporni kazni bi dodala še stransko kazen, to je pregon tujca iz Slovenije za obdobje treh let.

»Pregon iz države je v nasprotju z mednarodnim pravom in humanitarnimi pravili, saj bi bilo obtoženemu s tem onemogočeno, da bi uveljavljal pravico do azila,« je ugovarjal zagovornik Miha Šošić. »Odvetnik se moti,« mu je odvrnila tožilka. »Sodišče v Ljubljani je enako stransko kazen že izreklo državljanu Eritreje.« Zakonitost izgona je po njenih besedah potrdilo leta 2007 višje sodišče v Mariboru, dve leti zatem pa tudi sodišče EU.

Glavna obravnava se prične marca.