Za slovensko reprezentanco v smučarskih skokih je porazen konec tedna v okrnjeni konkurenci v Lahtiju na Finskem. Potem ko je v petkovih kvalifikacijah za nedeljsko tekmo izpadel Peter Prevc, je najboljši dosežek uspel Anžetu Semeniču, ki je z debelim zaostankom za vodilnimi pristal šele na 22. mestu. Na sobotni moštveni tekmi je Slovenija brez Timija Zajca, ki se je v domovini pripravljal na nove izzive, zasedla peto mesto. Slavili so Avstrijci s povratnikom Gregorjem Schlierenzauerjem pred Nemci in Japonci.

Na ekipni preizkušnji je po prvi seriji kazalo na slovensko blamažo, saj so bili varovanci glavnega trenerja Gorazda Bertonclja šele na skromnem sedmem mestu. V finalu so vendarle popravili vtis, a so bili na petem mestu daleč od odra za zmagovalce. »Naša celotna ekipa v prvi seriji ni delovala dobro, naši skoki niso bili dobri. Pred finalom smo si dejali, da skoki iz prve serije niso za nikamor, zato je treba pritisniti na stopalko za plin. V drugo so bili tako bolj odločni. Pokazali so precej več, kar jim je v seštevku finala prineslo tretji rezultat. Skakalnica v Lahtiju je zahtevna, takšne pa so tudi vetrovne razmere, ki so značilne za to prizorišče. Vsak, ki je bil večkrat tu, pravi, da je to tipičen Lahti. Na moštveni tekmi je bilo treba ob kančku sreče skočiti res izjemno. Peter Prevc in Jernej Damjan sta na zadnjih treningih prikazala dobre skoke, zato sta tudi potovala z nami v Lahti, seveda pa od obeh izkušenih fantov pričakujemo pomoč na bližnjem svetovnem prvenstvu,« je moštveni preizkus komentiral Gorazd Bertoncelj.

Slovenska vrsta se je mučila tudi na posamični tekmi, ki jo je prepričljivo dobil Kamil Stoch. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Rjoju Kobajaši je v finalu napredoval s petega mesta in zaostal le za Stochom, ki se je razveselil triintridesete zmage v karieri. Tretjič je slavil v Lahtiju. Od šesterice slovenskih tekmovalcev so se Anže Semenič, Anže Lanišek in Bor Pavlovčič uvrstili od 22. do 25. mesta, medtem ko sta bila Žiga Jelar in Jurij Tepeš (sprva se skozi kvalifikacije ni uvrstil na tekmo, a je zaradi naknadnih odpovedi dveh tekmovalcev vendarle dobil priložnost) preslaba za uvrstitev v finale. Jernej Damjan je bil diskvalificiran zaradi neustrezne opreme. Glavnemu trenerju Bertonclju so v uteho ostali solidni skoki iz poskusne serije, ko so bile tudi vremenske razmere stabilnejše kot v času tekme. »Nato je bilo vreme znova zelo spremenljivo, saj je z različno močjo pihalo z vseh strani. Čestitati moram Pavlovčiču, ki je osvojil prve točke v sezoni. Semeniču je uspel zelo dober prvi skok, v drugem pa naredil manjšo napako. Lanišek je imel v prvi seriji zelo zahtevne pogoje, a si je izboril finale,« je dejal Bertoncelj.

Pred začetkom nordijskega svetovnega prvenstva v Seefeldu bodo smučarski skakalci opravili generalko v Willingenu, kjer jih od petka do nedelje čakajo tri preizkušnje. Slovenske barve bo zastopal tudi Timi Zajc, selektor Bertoncelj pa je v ekipo uvrstil še Domna in Petra Prevca, Anžeta Semeniča, Jerneja Damjana, Žigo Jelarja in Bora Pavlovčiča. V Nemčijo ne bo odpotoval Anže Lanišek. Gorazd Bertoncelj bo postavo za svetovno prvenstvo določil po koncu nastopov v Willingenu.