Zaradi odsotnosti konteksta medlo sporočilo ob dnevu brez cigarete – najdete ga na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Dnevnik je to po moji vednosti objavil le na spletu) – je bilo redkokje sploh objavljeno, saj ni nadzora učinkovitosti PR-oddelkov ministrstva za zdravje ali NIJZ. Portal Siol pa je ta dan poročal o ropu trafike, na fotografiji prikazal 20 tobačnih znamk in jih s tem oglaševal (seveda tudi brez opozoril), kar je že dve leti nezakonito. Inšpekcija TIRS, ki bi morala kršitve te pomembne zakonodaje sankcionirati, spet ni ukrepala; pomislite na vse tiste pepelnike s tobačnimi znamkami po vsej Sloveniji, malce se prestavljajo sem in tja, a so še vedno povsod, znamke pa se oglašujejo celo na mestih prodaje tobačnih izdelkov, prav nič skrito! Enako je s prodajo cigaret mladoletnikom, tudi to se vsak dan dogaja. Gre za korupcijo grozljivih razsežnosti s tragičnimi posledicami! In primerjava objav ob dnevu brez cigarete z okvarjenim mesom iz Poljske? V Slovenijo naj bi domnevno prispelo 500 kilogramov okuženega mesa, kar je udarna nova vest, ki povzroča paniko, čeprav posledic niso zaznali; logično, da se o tem poroča. A tukaj je zanka: cigarete so že ves čas dokazano okvarjene, defektne, vse imajo vgrajeno napako, vseh 4 milijarde prodanih primerkov na leto v Sloveniji, a o tem se molči, celo na dan, ki je namenjen pozornosti na to tragedijo.

Kaj je defektno? Za začetek: filtri ničesar ne filtrirajo, nimajo funkcije odstranjevanje strupov in kancerogenov iz dima; so le nepotrebna, pogosta smet. Nekdaj na škatlicah navedene vrednosti nikotina/katrana/CO so enaka prevara kot v aferi VW, saj so bile meritve le-teh poljubno nizke zaradi laserskih luknjic v filtrih; ob identično toksični vsebini zavojčkov so imeli celotno mavrico domnevne lahkosti, ultralahkosti ipd., vse je zavajanje potrošnikov, ki po pravilu »hočejo« verjeti, da je prav njihov izdelek kaj manj škodljiv. In borci za potrošnike v ZPS: so v vsej svoji zgodovini že kaj povedali o cigaretah in teh prevarah? Preverite… Ste o vseh teh, na sodiščih dokazanih dejstvih že kaj slišali, ali je bilo to šokantno dejstvo omenjeno v televizijskem Dnevniku? Še nikoli, edina Tarča na to temo: Tobak – nova bitka, kjer je bilo to izrečeno, je bila dirigirana in uokvirjena z vnaprej posneto tobačno propagando. Vsaka cigareta vsebuje 600 aditivov (le dve tretjini vsebine je tobak), ta kemična obdelava je namenjena temu, da bi izdelek čim bolj zasvojil. Izdelek je popolnoma nereguliran, manj kot pasja hrana (po poznavalskem mnenju prof. Proctorja s Stanforda je cigareta najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeške civilizacije). Po Proctorjevi formuli 1 milijon prodanih cigaret čez 20 let predvidljivo povzroči 1 smrt. Takojšen odpoklic vseh cigaret bi bil edini pravilen postopek, kot pri okvarjenih avtomobilih in okuženem mesu. Javnosti pa se sporoča, da naj bi kadilci le »za dan« odložili cigareto – tak je uredniški naslov v Slovenskih novicah, se vam to ne zdi cinično? Specializirane revije za zdravje niso nič boljše… Ob novici ob svetovnem dnevu raka sta se napačno navajali prvi dve točki Evropskega kodeksa proti raku. Pravilno se glasi: 1. Ne kadite. 2. Ne bodite izpostavljeni tobačnemu dimu. Ne pa: 1. Ne kadite in 2. Ne kadite pred drugimi…, saj tako 2. točka neposredno spodkopava najpomembnejšo 1. točko. Kdo se namerno spreneveda, kljub večkratnim opozorilom, da se to popravi?

Neprimerno je tudi sporočilo, da naj bi bila največja korist ob prenehanju kajenja do 40. leta, saj se lahko to razume kot povabilo h kajenju do 40. leta, čeprav je znano, da se uspe tej močni zasvojenosti iztrgati le redkim… Še vedno »površni strokovnjaki« govorijo o razvadi, namesto o zasvojenosti. Podobnih sabotaž v sporočilih, ki jih stroka daje javnosti, ne manjka, in tako se nam zasvita vzrok, da v vsej svoji zgodovini sploh še nismo imeli prave kampanje ozaveščanja o kajenju, in katera industrija ima korist od tega, da se v stroki preprečevanja kajenja od nekdaj izvaja negativna selekcija.

Luka Šolmajer