Spomnimo, inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo v vzorcih kebaba omenjenega poljskega proizvajalca najprej odkrila patogeno bakterijo salmonelo ter dan kasneje še ostanke protivnetnega in protibolečinskega zdravila ketoprofen. To kaže, da se šle v zakol bolne živali, kar se ne bi smelo zgoditi. V primeru pravilne uporabe zdravila pri zdravljenju živali namreč njegovih ostankov v živilih praviloma ni mogoče zaznati.

Po prvih podatkih naj bil sporen le kebab neto teže pet kilogramov, a je danes distributer Alebon iz prometa umaknil tudi kebabe drugih gramatur (10, 15 in 25 kilogramov). Vsi so bili proizvedeni 19. decembra lani, torej pred datumi (od 11. do 14. januarja 2019), ki so jih kot sporne opredelili poljski nadzorni organi. Za nameček ti kebabi izvirajo iz razsekovalnice, ki je poljska veterina doslej prav tako ni uvrstila med sporne. Iz tega je mogoče sklepati, da je razsežnosti afere goveje meso močno podcenila.

Se je Poljska začela ukvarjati s problemom oporečnega govejega mesa?

Danes je podjetje Alebon upravo za varno hrano seznanilo, da jih je poljska razsekovalnica obvestila o odpoklicu dodatnih govejih kebabov iz prometa, ki jih je Alebon že posredoval drugim nosilcem dejavnosti. Gre za mesne pripravke, ki so bili na Poljskem proizvedeni tudi 20. in 21. decembra, ne le 19. decembra. Za Andrejo Bizjak, direktorico inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so dodatni umiki kebabov iz prometa znak, da se je poljska veterina začela resno ukvarjati s problemom zdravstveno oporečnega govejega mesa.

Kot je znano, je slovenska inšpekcija za varno hrano po izbruhu afere s poljskim govejim mesom v devetih obratih odvzela štirinajst vzorcev poljskega mesa (kebabov ter zamrznjene govedine in govejih obrezlin). Na vseh vzorcih so opravili mikrobiološke preiskave in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil. Za zdaj so znani rezultati štirih mikrobioloških in šestih kemičnih analiz. Vsi doslej znani mikrobiološki analizni izvidi so bili skladni, od šestih kemijskih analiznih izvidov pa je bil eden pozitiven. Gre za že omenjeni kebab, v katerem so odkrili ostanke protivnetnega in protibolečinskega zdravila ketoprofen. Bizjakova je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv takole pojasnila, zakaj v poljskem mesu iščejo tudi morebitne ostanke veterinarskih zdravil: »To bi bil dokaz, da so bile živali bolne in da kot takšne ne bi smele v zakol. Preverjamo ostanke antibiotikov, tudi protivnetnih zdravil, ki se uporabljajo za spodbujanje vitalnosti živali. Glede na posnetke poljskega novinarja je bilo pričakovati, da se je nekdo potrudil, da so onemogle živali prišle vsaj na kamion, to pa je mogoče najlažje doseči s takšnimi tipi zdravil.«