97-letni princ je nedavno nedaleč od kraljeve posesti v Norfolku na vzhodu Anglije povzročil prometno nesrečo, ko je spregledal avtomobil. Sam jo je odnesel brez poškodb, medtem ko sta bili voznica in potnica v drugem avtomobilu lažje poškodovani.

To je sprožilo žgočo razpravo v britanski javnosti o starostnikih za volanom. Philip pa je prilil olje na ogenj, ko so ga le dva dni po nesreči policisti zasačili, ko je vozil brez varnostnega pasu.

Kdo je kriv za prometno nesrečo, ki se je zgodila sredi januarja, uradno še ni znano. Policija je v soboto sporočila, da so primer predali državnemu tožilstvu. To je sporočilo, da bodo Philipovo odločitev glede vozniškega dovoljenja upoštevali v primeru morebitnega kazenskega pregona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po nesreči so se mnogi spraševali, zakaj se Philip še vedno sam vozi naokoli, namesto da bi ga prevažal šofer. Po navedbah poznavalcev kraljeve družine je Philip izjemno neodvisna in odločna oseba, ki se je močno upiral zamisli, da ne bi več mogel sam voziti avtomobila.

Kraljičin soprog se je upokojil leta 2017, od takrat pa se le redko pojavlja v javnosti. Svojo 92-letno soprogo spremlja na javne dogodke, ko se sam tako odloči in se počuti dovolj krepkega.