Slovenska hokejska reprezentanca je turnir evropskega izziva na Bledu po zmagah nad Madžarsko in Italijo sklenila s porazom v podaljšku proti drugemu moštvu Belorusije. Spodrsljaj na zadnji tekmi ni vplival na končno razvrstitev, saj si je slovenska vrsta že po dveh zmagah zagotovila prvo mesto.

Izstopal udarni slovenski napad

Selektor Ivo Jan je na domačem turnirju preizkusil večino nosilcev igre, ki bodo moštvo na spomladanskem svetovnem prvenstvu skupine B v Kazahstanu poskušali vrniti v elitni razred. Po letu dni so v udarnem napadu znova zaigrali Tičar, Jeglič in Sabolič, ki so po znanju in hitrosti izstopali od soigralcev. Omenjena trojica je bila med najzaslužnejšimi za uvodni slovenski zmagi, v Kazahstanu pa bo nosila največje breme. Slovenija bo na vrhuncu sezone od igralcev z dodano vrednostjo močnejša vsaj za napadalca Jana Muršaka in branilca Blaža Gregorca, morda bo med prvomajskimi prazniki brez klubskih obveznosti tudi Anže Kopitar.

Slovenski selektor je po turnirju podčrtal, da je bil zadovoljen z uvodnima predstavama proti Madžarski in Italiji, razočarala pa ga je predvsem prva tretjina proti Belorusiji, ki je na Bled prispela zgolj z igralci iz beloruskega kluba Dinamo Molodečno. Ob zaključku turnirja je imela slovenska reprezentanca premalo motiva za tretjo zmago v nizu, obenem pa je nastopila oslabljena, saj sta manjkala Sabolič in Pance, Urbas pa se je poškodoval. »Odnesel nas je slab začetek. Mislili smo, da se bomo lažje kosali z Belorusijo, a včasih je brca v zadnjico dobrodošla. Treba je priznati, da si na koncu nismo zaslužili zmage. Ko začneš preveč ležerno, porabiš veliko več energije za vrnitev v tekmo. Ploščica se ne odbija po načrtih, igralci postajajo nervozni,« je razlagal Ivo Jan, ki velja za trenerja z realnim pogledom na dogajanje na ledu.

Priložnost za igro je ponudil vsem trem vratarjem (Krošelj, Pintarič, Us), proti Belorusiji pa se je razveselil dveh zadetkov Mihe Zajca, ki napreduje v Olimpiji. Slovenija je najboljšo podobo na turnirju dosegla v petek proti Italiji, ki je na Bled prispela skoraj v popolni postavi. Risi so si med igro pripravili ogromno zrelih priložnosti, a je bila neučinkovitost na prenizki ravni. »To morajo igralci sami razčistiti. Pri strelih ima velik pomen psihološka pripravljenost. Veliko smo se naučili na turnirju. Med drugim smo spoznali, da bomo imeli težave z vsakim nasprotnikom, če ne bomo od prve minute zaigrali dovolj resno,« je še ocenil Jan.

Reprezentanca se bo znova zbrala čez dva meseca, ko bo začela priprave na svetovno prvenstvo. Kot kaže, bo v pripravljalnem obdobju odigrala tri tekme v gosteh – dve proti Italiji in eno proti Madžarski. Na prvenstvu v Kazahstanu se bo za uvrstitev na prvo ali drugo mesto, ki prinašata napredovanje, pomerila z gostitelji, Belorusijo, Madžarsko, Južno Korejo in Litvo.

Jesenice z novim vratarjem

Po koncu reprezentančnega turnirja pa zaključek rednega dela sezone čaka sedemnajsterico klubov v alpski ligi. Slovenska predstavnika se bosta jutri ob 19. uri v Podmežakli pomerila na šestem derbiju sezone. Doslej je vseh pet tekem dobila Olimpija, ki bo v končnici alpske lige med glavnimi kandidati za naslov prvaka. V zadnjem obdobju se je tivolski kolektiv okrepil s tremi hokejisti (Luka Vidmar, Mark Čepon in Nik Simšič), kar je zaostrilo konkurenco v moštvu.

Jesenice v letošnji zimi ne najdejo prave forme, zato bodo morale v kvalifikacije za končnico. Za nameček se je huje poškodoval prvi vratar Clarke Saunders, zato je vodstvo kluba v navezi s trenerjem Marcelom Rodmanom na Jesenice pripeljalo 36-letnega kanadskega veterana Matta Climieja, ki je večino kariere igral na severnoameriških ledenih ploskvah. V tej sezoni se je po ponesrečeni kratki epizodi v Innsbrucku podal v Anglijo k Sheffieldu. Premiero v dresu slovenskih prvakov bo dočakal ravno proti Olimpiji, ki je pred desetdnevnim premorom ujela niz petih zmag zapovrstjo.