Akademija je sprožila pobudo proti spolni neenakosti v glasbeni industriji in poziva umetnike, da v svoje projekte vključijo vsaj dve ženski. Grammyji naj bi bili preveč v domeni moških in belopoltih. Na odru to morda ni tako opazno, vendar pa sta med glasbenimi producenti le dva odstotka žensk, med tehniki pa trije odstotki. Nominirance izbira več kot 12.000 članov akademije, še pred podelitvijo v televizijskem prenosu pa je bila v soboto gala slovesnost za povabljene, ki jo vodi producent Clive Davis. Letos so počastili glasbenega direktorja Clarencea Avanta, ki ga označujejo za botra črnske glasbe, akademija pa je počastila tudi country zvezdnico Dolly Parton.

Lanskoletna podelitev je bila izpostavljena kritikam, ker je bila v kategoriji za najboljši album leta nominirana le ena ženska (Lorde), zato je akademija štiri glavne kategorije - za album, posnetek, pesem in novinca leta - razširila s petih na osem nominacij.

Po dveh letih komika Jamesa Cordna bo prvič po Queen Latifah iz leta 2005 podelitev vodila Alicia Keys, ki ima na svoji polici že 13 grammyjev, nazadnje iz leta 2013 za R&B album Girl On Fire. Med nominiranimi za album leta je tokrat pet žensk: rap glasbenica Cardi B s ploščo Invasion of Privacy, folk-rock pevka Brandi Carlile (By the Way, I Forgive You), R&B novinka H.E.R. (H.E.R.), večžanrska Janelle Monae (Dirty Computer) in country zvezda Kacey Musgraves (Golden Hour). Nominirani so tudi Kendrick Lamar (Black Panther), Drake (Scorpion) in Post Malone (Beerbongs & Bentleys).

Za najboljše debitante je nominiranih pet pevk - H.E.R., Margo Price, Dua Lipa, Bebe Rexha in Jorja Smith -, ob njih pa še sestrski duet Chloe x Halle, pevec Luke Combs in moška skupina z ženskim imenom Greta Van Fleet. V kategoriji posnetek leta lahko kipec osvoji kateri od petih rap glasbenikov - Drake (God's Plan), Cardi B (I Like It), Kendrick Lamar & SZA (All The Stars), Post Malone (Rockstar) ali Childish Gambino (This is America) -, lahko pa tudi Lady Gaga in Bradley Cooper (Shallow), Brandi Carlile (The Joke) ali Zedd, Maren Morris & Grey (The Middle).

Za grammyja za pesem leta so nominirane skladbe All The Stars (Kendrick Lamar & SZA), Boo'd Up (Ella Mai), God's Plan (Drake), In My Blood (Shawn Mendes), The Joke (Brandi Carlile), The Middle (Zedd, Maren Morris & Grey), Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper) in This is America (Childish Gambino).

Dve nominaciji ima tudi britanski rap glasbenik 21 Savage s prejšnjim imenom Sha Yaa Bin Abraham-Joseph, ki že več let deluje v Atlanti. Največji favorit je sicer Kendrick Lamar, ki je lani pobral sedem grammyjev. Letos ima osem nominacij, med njimi za album (Black Panther) ter za posnetek in ploščo leta (All The Stars). S sedmimi nominacijami sledi Drake, med njimi za album (Scorpion) ter pesem in posnetek leta (God's Plan). Brandi Carlile ima šest nominacij, enako producent Boi-1da. Na podelitvi bodo nastopili nominiranci in drugi glasbeniki, med njimi Janelle Monae, Kacey Musgraves, Brandi Carlile, H.E.R., Shawn Mendes, Camila Cabello, Cardi B, Dan + Shay, Post Malone, Miley Cyrus, Red Hot Chili Peppers ter Diana Ross s pregledom svojih uspešnic.