Na pariških Elizejskih poljanah se je zbralo več sto protestnikov, ki so opoldne krenili proti Eifflovemu stolpu, da bi protestirali ob njegovem vznožju. Pri tem je prišlo do napetosti s policijo.

V bližini narodne skupščine so protestniki skušali odstraniti varnostno ograjo in na policijo metali predmete, ta pa je proti njim uporabila granate s solzivcem.

Eden od udeležencev protestnega shoda je bil pri tem huje poškodovan. Moškemu naj bi odtrgalo del roke. Incident se je zgodil v bližini narodne skupščine, je poročala AFP.

Gasilci so poškodovanega, ki je imel po navedbah novinarja AFP roko povito okoli zapestja, nemudoma prepeljali na varno. Vzrok njegove poškodbe za zdaj še ni znan. Po navedbah enega od očividcev, ki je posnel dogajanje, naj bi ga zadela granata, ki so jo izstrelile varnostne sile, da bi razgnale protestnike.

Po podatkih notranjega ministrstva je okoli 14. ure v Franciji protestiralo kakih 12.100 rumenih jopičev, od tega 4000 v Parizu. Protesti so potekali tudi v Bordeauxu, Toulousu in Lyonu, številna zborovanja in protestne akcije pa so bili napovedani tudi v Lillesu, Nantesu, Rennesu in Brestu.

Minulo soboto se je po vsej Franciji na protestih zbralo 58.600 rumenih jopičev, na ulicah Pariza pa 10.500 ljudi. Proteste je zaznamovalo nasprotovanje policijskemu nasilju in uporabi orožja z gumijastimi naboji. Eden vodilnih aktivistov gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues je na protestu pred dvema tednoma utrpel hudo poškodbo očesa, zaradi česar bo do konca življenja invalid.