Sodnik quebeškega sodišča Francois Huot je v sodbi izpostavil, da bodo smrtonosna storilčeva dejanja za vedno s krvjo zapisana v zgodovino tega mesta, te province in te države.

Sodnik je sicer zavrnil zahtevo tožilstvo po obsodbi na šest zaporednih dosmrtnih zapornih kaznih, ki bi storilcu onemogočile prošnjo za pogojni izpust vsaj 150 let. To bi bilo po njegovi oceni kruta in neobičajno dolga obsodba za kanadsko zakonodajo, saj daleč presega pričakovano življenjsko dobo obsojenca.

Izpostavil pa je njegovo sovraštvo do muslimanskih priseljencev in dejal, da je šest rojakov ubil samo zato, ker so bili drugačni od njega. Ob izreku kazni je v petek na sodišču izpostavil, da je »s svojim sovraštvom in rasizmom uničil njihova življenja, svojega in svojih staršev«.

Takratni študent Bissonnette je, kot je še dejal sodnik, podlegel nacionalistični in suprematistični ideologiji ter izvedel pokol, s katerim je želel spodkopati temeljne vrednote družbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bissonnette je sicer po poročanju dpa marca lani spremenil svojo izjavo in se izrekel za krivega po vseh 12 točkah obtožnice, ki ga bremenijo šestih umorov in šestih poskusov umora.

V mošeji je bilo v času napada okoli 50 vernikov, ki so se po molitvi pogovarjali. Streljal je vsevprek in ubil šest moških, starih od 39 do 60 let. Vsi so imeli dvojno državljanstvo, potem ko so se v minulih letih priselili v Kanado - dva sta bil Alžirca, dva Gvinejca, en Maročan ter en Tunizijec. Ranil je 19 ljudi, od tega pet huje. Eden med njimi je sedaj invalid.

Prijeli so ga kakih 20 kilometrov od kraja napada, potem ko je poklical policijo in povedal, da se je pripravljen predati. V njegovem avtomobilu so našli več kosov strelnega orožja.