Senatorji iz demokratskih in republikanskih vrst so oktobra lani na Trumpa naslovili zahtevo, v kateri so pozvali k preiskavi Hašokdžijevega umora, od Bele hiše pa zahtevali več informacij. Predsedniku so postavili rok do petka, da se odzove in imenuje odgovorne za umor novinarja Washington Posta, česar pa Trump ni storil.

Visoki predstavnik Trumpove administracije je povedal, da ima predsednik pravico, da se ne odzove na poziv kongresa, poroča britanski BBC na svoji spletni strani. Ob tem je dodal, da se bo ameriška vlada še naprej posvetovala in sodelovala s kongresom, da bi odgovorne za umor Hašodžija poklicali na odgovornost.

Hašokdžija so ubili 2. oktobra lani v prostorih savdskega konzulata v turškem Istanbulu, kamor je šel urejat dokumente za poroko. Savdska Arabija je sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi ostrega kritika prestolonaslednika bin Salmana, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da je bil novinar ubit.

Savdsko državno tožilstvo je kasneje sporočilo, da naj bi umor naročil visok agent obveščevalne službe. Obtožili so enajst od 21 priprtih, za peterico pa zahtevali smrtno kazen.

Trump ne sprejema odgovornosti savdskega prestolonaslednika ne glede na ugotovitve ameriške obveščevalne agencije Cia, da je bin Salman v najmanjši meri vsaj vedel, da se umor pripravlja, če ga že ni naročil. Trump vztraja, da je prodaja orožja Savdski Arabiji bolj pomembna skupaj z ohranitvijo pomembnega zavezništva na Bližnjem vzhodu.