Med Hitlerjevimi deli na dražbi je med drugim slika gorskega jezera z izhodiščno ceno 45.000 evrov. Še pred dražbo so nekaj del iz ponudbe umaknili, saj se je porajala domneva, da gre za ponaredke. Zadevo zdaj preiskuje policija.

Na dražbi bo tudi domnevno Hitlerjev pleteni naslanjač, ki ima ob straneh svastiko. Da dražbena hiša ne bi prišla navzkriž z zakonom, so v predstavitvenem katalogu svastiko zameglili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posel s predmeti, tesno povezanimi z nacizmom, ima dolgo tradicijo, ki je ne presekajo ne javno zgražanje ne medijski pogromi. V Nemčiji so nacistični simboli v javnosti prepovedani, a so dovoljene izjeme, če so ti postavljeni v izobraževalni ali zgodovinski kontekst.

Hitlerjeve slike zato niso protizakonite, saj na njih niso upodobljeni nacistični simboli, temveč gre najpogosteje za krajine.

Hitler je v svoji mladosti želel poslati slikar, a njegovi akvareli niso odstopali od nešteto drugih. Ne glede na njihovo umetniško vrednost so Hitlerjeve slike izjemno zaželene med zbiratelji nacističnih predmetov.