Ko se zgodi, da imaš v osmih dneh na sporedu tekmo domačih pokalov in prvenstva ter lige prvakov, pa je ob vseh naštetih vsaj na papirju še najlažja zadnja, je jasno, da je takih osem dni za vsako moštvo peklenskih. Pa četudi gre za Real Madrid, največji klub na svetu. Z vsem spoštovanjem do Ajaxa iz Amsterdama, s katerim ga v osmini finala lige prvakov v sredo zagotovo čaka težko delo, toda kraljevi klub je minulo sredo igral prvo polfinalno tekmo španskega pokala proti največjemu rivalu Barceloni (1:1), danes pa ga čaka še mestni ligaški derbi proti Atleticu iz Madrida.

A peklenskemu ritmu navkljub se zdi, da madridski derbi za Real prihaja ob pravem času. V prvenstvu je namreč dosegel štiri zaporedne zmage, s katerimi se je Atleticu, ki mu je v prejšnjemu krogu spodrsnilo v Sevilli proti Betisu (0:1), približal na vsega dve točki zaostanka (42:44). V času, odkar je njegov trener Santiago Solari, ki je Julna Lopeteguija zamenjal po polomu z Barcelono (1:5) v desetem krogu, je Real zbral tri točke (28) več od Atletica (25), hkrati pa v tem času tudi le eno manj od vodilne Barcelone (29). Ki pa je po 22 krogih s 50 točkami vseeno daleč spredaj. A če bi Real danes zmagal, bi mestnega tekmeca na drugem mestu že preskočil in s tem postal glavni izzivalec Kataloncev za naslov prvaka. Kar bi bilo nekaj, kar se je še pred časom zdelo utopično.

No, da bi se to zgodilo, pa bodo morali nogometaši kraljevega kluba vsaj enkrat spraviti žogo v gol, ki ga bo branil slovenski vratar Jan Oblak, tudi v tej ligaški sezoni najzaslužnejši, da je njegov klub med vsemi prejel najmanj golov. Teh je bilo le 14, pri tem pa je Oblak točno na polovici tekem, na enajstih od 22, mrežo ohranil nedotaknjeno. Na drugem delu igrišča, v napadu, pa naj bi že kar na svoji drugi tekmi v dresu Atletica, kamor ga je prejšnji mesec za leto in pol posodil Chelsea, proti »svojemu« klubu zaigral Alvaro Morata. Čeprav je prve korake naredil prav Atleticu, se je v Real preselil že kot 15-letnik in v kraljevem klubu tudi debitiral med člani, med katerimi pa se v dveh obdobjih, z vmesno posojo v Juventus, bodisi ni najbolje znašel bodisi ni bil zadovoljen s svojo vlogo. In ker tudi na Otoku ni doživljal ravno najbolj zvezdniških trenutkov, bo svojo kariero zdaj poskušal oživiti pri »drugem« madridskem klubu. Pri čemer je zanimivo, da bo njegova zadnja ovira na poti proti prvemu golu v rdeče-belem dresu vratar Reala Thibaut Courtois, v prejšnji sezoni njegov soigralec pri Chelseaju, pred tem pa tudi član – Atletica. Courtois in Morata sta tudi 28. in 29. nogometaš v zgodovini, ki sta zaigrala za oba madridska kluba. Mimogrede: leta 2000 je 19. tak igralec postal tudi sedanji trener Reala Santiago Solari.

Solari ima pred današnjim derbijem le eno večjo težavo s sestavo moštva (Isco si je na včerajšnjem treningu poškodoval hrbet in ga ne bo v postavi), medtem ko njegov kolega Diego Simeone ne bo mogel računati na poškodovanega Savića, pod vprašajem pa sta še Diego Costa in Koke. Atletico in Real sta doslej v vseh tekmovanjih sicer odigrala že 221 medsebojnih tekem, od katerih jih je kar slabo polovico dobil drugi (109, ob tem še 56 remijev in prav toliko zmag Atletica).