Ura teče in v primeru brexita zelo veliko reče: do uradnega odhoda Britanije iz EU (29. marca ob polnoči po srednjeevropskem in uro prej po britanskem času) je samo še 48 dni, pa britanska vlada ni videti nič bliže rešitvi sporazuma o brexitu z EU, ki ga je poslanski dom parlamenta zavrnil z zgodovinsko večino. V četrtek je premierka Theresa May v Bruslju neuspešno nadaljevala misijo nemogoče, katere cilj naj bi bila nova pogajanja o skoraj tri mesece starem brexitskem sporazumu. Glavni cilj njenih srečanj v Bruslju je bil spremeniti irsko varovalko o odprtem režimu na kopenski meji med Britanijo in Irsko po letu 2020, če do takrat London in Bruselj ne bi sklenila trgovinskega sporazuma. Vendar Unija ne kaže prav nobenih znamenj popuščanja. S predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem sta se dogovorila le, da se ponovno dobita še pred koncem meseca, ko naj bi Mayeva v britanskem parlamentu vnovič poskusila dobiti zeleno luč za sporazum. Juncker je ob tem poudaril, da preostalih 27 članic EU ne bo na novo začelo pogajanj o sporazumu o izstopu Britanije, je pa dodal, da je EU pripravljena »dodati besede« k neobvezujoči deklaraciji o bodočih odnosih med Britanijo in EU, ki spremlja ločitveni sporazum.

Ekonomska in človeška katastrofa

Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani je bil po srečanju z Mayevo zelo pesimističen: »Samo nekaj tednov je do ekonomske in človeške katastrofe. To je stvarnost nesporazumnega brexita, ki je zelo nevarna 'rešitev',« je rekel italijanski politik. Mayeva se je v Bruslju tudi javno razburila. Krivec je bil predsednik evropskega sveta Donald Tusk, ki je dan prej po srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem dejal, da bi se morali že zaradi čuta dolžnosti pripraviti na nesporazumni brexit, ki ga je razglasil za popolno polomijo. K temu pa dodal: »Mimogrede, spraševal sem se, kako je videti poseben kraj v peklu, ki čaka tiste, ki so promovirali brexit, ne da bi imeli vsaj skico načrta o tem, kako bi ga varno izpeljali.« Na Tuskovo spraševanje, ki je pognalo kri v glavo brexitarjem, se je s tvitom navezal usklajevalec brexita v evropskem parlamentu Guy Verhofstadt: »O varovalki se ni mogoče pogajati. Nikoli ne bomo obrnili hrbta Irski. Izražam dobrodošlico pismu Jeremyja Corbyna, ki prvo omogoča vsestrankarski pristop. V peklu, kjer smo zdaj, je končno upanje v nebeško rešitev, ki pa ne bo paradiž.«

Corbynovo pismo in večerja na Irskem

Gre za pismo, ki ga je vodja britanskih laburistov Corbyn pisal Mayevi, predstavlja pa novost, ki jo hvalijo vsi. V njem zahteva pet sprememb v deklaraciji o bodočih odnosih Britanije z EU v zameno za laburistično podporo sporazumu o izstopu. Glavni spremembi sta zahteva po stalni carinski uniji, ki vključuje britansko sodelovanje v bodočih trgovinskih sporazumih EU, in tesna povezava prek skupnega trga in skupnih ustanov. Obe sta za brexitarje povsem nesprejemljivi. Velika večina v laburistični stranki, ki se zavzema za nov referendum o brexitu, je sicer proti podpori brexitu Mayeve in zahteva, da nov referendumu postane uradna politika stranke.

Mayeva je sinoči odpotovala v Dublin, njen gostitelj, premier Varadkar, pa je pred njenim prihodom dejal, da »to ni dan za pogajanja, ampak za izmenjavo mnenj«. Krepi se sum, da Mayeva z vsemi temi obiski samo trati čas, da bi ga zmanjkalo za kar koli drugega kot odhod iz EU brez sporazuma, o katerem je celo eden od njenih ministrov dejal, da bi krizo spremenil v katastrofo.