Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik se je odločil, da največjo bolnišnico zapusti ne glede na to, da je generalni direktor Aleš Šabeder njegovo odpoved sprva zavrnil. V kadrovski službi UKC kirurgove odpovedi sicer še niso prejeli.

Ta teden se je osem srčnih kirurgov ter trije kardiologi podpisalo pod zahtevo, da vodstvo UKC zamenja Klokočovnika. Ta je v četrtek dejal, da ga je pismo sodelavcev razočaralo in da ga razume kot nož v hrbet. Vse izražene očitke je zavrnil ter ocenil, da ti niso resnični razlog za to, da je pismo nastalo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi konflikt nastal, ker naj bi Klokočovnik nasprotoval želji enega od zdravnikov, da nabavi točno določen aparat za mehansko podporo levega prekata srca.

Sodelavci so mu v pismu sicer očitali, da morajo opraviti veliko število nenapovedanih in neplačanih nadur, da Klokočovnik sam opravi nesorazmerno velik delež operacij, da na oddelku manjka potrebna oprema in da ni dovolj sredstev za izobraževanje zdravnikov. Navedli so tudi, da je Klokočovnik v zadnjih letih 500 pacientom vgradil zaklopke perceval, ki jih kupuje mimo javnega razpisa in so nekajkrat dražje od drugih bioloških zaklopk.

Klokočovnik je pojasnil, da so zaklopke perceval začeli v UKC uporabljati pod vodstvom prejšnjega predstojnika Boruta Geršaka in da je njihovo ceno znižal s 15.000 na 6000 evrov. Uporabljal naj bi jih zato, ker mu omogočajo tehniko operacije srca z minimalnim rezom, ki se je od njega učijo tudi kirurgi iz tujine. Glede drugih očitkov je navedel, da oddelek pod njegovim vodstvom opravi za četrtino več operacij kot prej, da je sodelavcem ves čas na voljo za nasvete in da kot predstojnik in izkušeni kirurg najbolje ve, kako razporejati delo med kirurge. Klokočovnik je tudi opozoril na nepravilnosti drugih zaposlenih na oddelku, na primer pregledovanje zdravih športnikov in uporabo vedno istih najdražjih naprav. Na UKC Ljubljana so njegove navedbe že posredovali ustreznim službam, da jih raziščejo.

Po poročanju Financ so vodstvu UKC pismo poslali tudi zdravniki z oddelka za žilne bolezni, ki so Klokočovnika podprli. Opisali so ga kot velikega strokovnjaka, ki je najbolj zahteven do samega sebe ter si zasluži vse spoštovanje.

A se je Klokočovnik odločil za odhod. »Moram storiti ta korak naprej in razbremeniti vodstvo odločitve. Odhajam,« je dejal in dodal, da bo moral po sili razmer očitno v pokoj, do katerega ima sicer še štiri leta. Na UKC Ljubljana so zatrdili, da bodo zagotovili, da bo program v primeru Klokočovnikovega odhoda nemoteno deloval naprej. kk, sta