Ob Bežigradu, Šiški in Zalogu ima javni zavod Mladi zmaji svoj četrtni mladinski center tudi v Črnučah. Okoli 175 kvadratnih metrov kletnih prostorov na Dunajski cesti 367 so v minulih mesecih temeljito prenovili, v četrtek pa je prenovljeni črnuški center tudi uradno znova odprl svoja vrata.

Še več možnosti za mlade glasbenike

Gradbena dela, ki so trajala približno šest mesecev, so se začela avgusta, ljubljansko mestno občino pa je prenova stala nekaj manj kot 270.000 evrov. V sklopu projekta so, kot so ob tem pojasnili pri Mladih zmajih, pridobili tudi »uporaben in življenjski« dostop za invalide. Arhitekturno prenovo so zaupali biroju Trije arhitekti, arhitekti pa so nato podobo centra zasnovali skupaj z mladimi, ki obiskujejo center.

Arhitekti so se naloge lotili na prav poseben način, saj so se za nekaj časa preselili v četrtni mladinski center. Mladi so tako preko skupnih delavnic lahko spoznali delo arhitektov, arhitekti pa mlade ter njihove želje in potrebe v centru. »Celovita obnova zagotavlja sodobne in mladim prilagojene površine, omogoča izvajanje novih programov in zadovoljevanje potreb širokega spektra mladih,« sta pojasnili direktorica javnega zavoda Mladi zmaji Ksenja Perko in koordinatorica Mladih zmajev Črnuče Doris Novak. Kot dodano vrednost prenove črnuških kletnih prostorov sta ob tem izpostavili poudarek na kakovostnem glasbenem programu, saj so v sklopu prenove kupili tudi opremo za glasbeni studio. Mladi glasbeniki s prenovo v Črnučah tako niso dobili le prostora za ustvarjanje in vadbo, ampak tudi prostor za izvedbo manjših kulturnih prireditev ob večerih ali ob koncu tedna.

Vizija: mladinski center v vsako četrtno skupnost

Mladi zmaji so doslej v svoje črnuško podzemlje vabili s prav posebnim sloganom: »Pod zemljo uživamo jesen', pozim', spomlad' in polet' – zato Prid' v klet, ker klet je svet!« Zdaj upajo, da bodo prenovljeni kletni prostori »svet« za še več mladih, ki jim bodo lahko ponudili še bolj raznolik program.

»Delovanje mladinskega centra želimo v prihodnje nadgraditi z novim programom Mladinski kulturni center (MKC). Program MKC bo namenjen glasbenim, gledališkim, uprizoritvenim in drugim aktivnostim mladih, ki so stari 15 let in več,« sta napovedali Perkova in Novakova ter ob tem izpostavili, da si želijo v prihodnje mladim omogočiti, da bodo prostore mladinskih centrov uporabljali samostojno in s tem soustvarjali raznolik program v centrih. »Vizija zavoda Mladi zmaji je v vseh četrtnih skupnostih Ljubljane zagotoviti prostor, program in priložnosti za aktivno participacijo otrok, mladih ter mladinskih organizacij,« so dodali v zavodu in poudarili, da tovrstni centri postajajo nepogrešljivi glas mladih in soustvarjalec aktivnega življenja lokalnih skupnosti.