V urugvajski prestolnici se je v četrtek sestala mednarodna kontaktna skupina za Venezuelo, ki jo je vzpostavila EU. Zunanji ministri več kot desetih evropskih in latinskoameriških držav, med njimi Kostarike, Bolivije in Ekvadorja, so se zavzeli za mirno rešitev krize v Venezueli ter pozvali k čimprejšnjemu razpisu svobodnih in demokratičnih volitev.

Države, ki sodelujejo v kontaktni skupini, je Maduro danes obtožil pristranskosti. Kot je dejal, zavrača pristranskost kontaktne skupine, a je pripravljen "sprejeti vse odposlance iz tega bloka evropskih in latinskoameriških držav".

Maduro je danes ponovno zavrnil humanitarno pomoč iz tujine. "Venezuela ne bo dovolila spektakla ponarejene humanitarne pomoči, saj nismo berač," je dejal.

Na kolumbijski strani mejnega mostu Tienditas sicer več vozil, naloženih s hrano in zdravili, čaka na dovoljenje za vstop v Venezuelo, vendar most ostaja zaprt.

Čeprav bi obubožano venezuelsko ljudstvo pomoč iz tujine nujno potrebovalo, pa jo predsednik Nicolas Maduro zavrača, ker da bi to odprlo pot ameriški vojaški intervenciji za njegovo odstavitev.

Juan Guaido, ki se je 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, medtem stopnjuje pritisk na režim predsednika Nicolasa Madura. Za 12. februar je namreč napovedal nove množične proteste proti Maduru.