Urša Bogataj je poskrbela za val navdušenja med 4000 gledalci na prvi izmed treh tekem za svetovni pokal na Ljubnem. Štiriindvajsetletna članica ljubljanske Ilirije je skočila na tretje mesto in dosegla prvo uvrstitev na zmagovalni oder v karieri, na kar je čakala že zelo dolgo. Velikokrat je blestela na treningih, v poskusnih serijah in kvalifikacijah, medtem ko se ji na tekmah ni uspelo povsem sprostiti. Danes je dosegla največji uspeh kariere, ob katerem so se mnogim ob skakalnici – skakalkam, trenerju, staršem, sorodnikom, prijateljem in navijačem – orosile oči. Po prvi seriji je bila četrta, v finalu pa je s popolnim napadom skočila na oder za zmagovalke. To so bile prve stopničke Slovenk po hudi kolenski poškodbi Eme Klinec, ki je bila decembra dvakrat tretja.

Slovenke izkoristile prednost domače skakalnice

»Neverjetno. Presrečna sem. Končno se mi je vse poklopilo. Stopničk nisem pričakovala, sem si jih pa želela že nekaj časa. Prvi zmagovalni oder v karieri ima še večjo vrednost in je nekaj posebnega, ker sem nanj skočila pred fantastičnimi domačimi gledalci na Ljubnem. Lepo je, ko vidiš podporo vse družine pod skakalnico. Tako kot sem se doslej veselila uspehov reprezentančnih kolegic, se zdaj tudi svojega. Na ekipni tekmi se bomo borile za uvrstitev med prve tri,« je bila vzhičena Urša Bogataj, ki prihaja iz okolice Polhovega Gradca.

Slovenke so znale izkoristiti prednost domačega tekmovališča, saj je skakalnica pod Rajhovko drugačna in s tem zahtevnejša od ostalih. Ima strm nalet in zelo kratek prehod na odskočno mizo, zato ima veliko skakalk težave s točnostjo odskoka. Nika Križnar je s šestim mestom potrdila, da spada med najboljših deset na svetu. V finalu je s skokom 91,5 metra dosegla največjo daljavo dneva, ki pa se je je začela veseliti prezgodaj in je skoraj podrsala z zadnjico po snegu. »Končno sem naredila zelo lep skok v Ljubnem. Srčno upam, da bodo takšni tudi naslednji. Če mi bodo uspeli, bom tukaj še zelo vesela,« je povedala Nika Križnar.

Špela Rogelj je bila zadovoljna s 14. mestom, saj so njeni skoki zadnje dni zelo stabilni. Sedemnajstletna Velenjčanka Jerneja Brecl je prišla do 24. mesta, potem ko je prav na tekmi pokazala najboljše skoke v vseh dneh v Ljubnem. Njena vrstnica po letih Katra Komar iz Bohinja je bila mesto za njo in se je tretjič v karieri veselila točk za svetovni pokal.

»Super izkupiček z dvema skakalkama med najboljših šest in še tremi med dobitnicami točk. Zelo sem ponosen na celotno ekipo in vesel, da je Bogatajeva na tekmi naredila dva odlična skoka. Glede na to, kako dolgo je čakala, si je zaslužila uvrstitev na stopničke. Ko bo Križnarjeva naredila dva takšna skoka, kot je bil v finalu, bo tudi ona na odru za zmagovalke,« je izpostavil selektor slovenske vrste Zoran Zupančič.

Lundbyjeva vladarka zime

Norvežanka Maren Lundby je s šesto zaporedno zmago potrdila status vladarke letošnje zime in zasluženo zmagala pred Japonko Saro Takanaši. »Glede na moje skoke na treningu in v kvalifikacijah zmage nisem pričakovala, zato sem še toliko srečnejša. Vzdušje ob skakalnici na Ljubnem je imenitno, eno najboljših v svetovnem pokalu,« je povedala Maren Lundby po 20. zmagi v karieri.

V Ljubnem bo jutri ekipna tekma, na kateri bo tekmovalo devet reprezentanc. Slovenke bodo nastopile v zasedbi Jerneja Brecl, Špela Rogelj, Nika Križnar in Urša Bogataj. Favoritinje so Nemke, Slovenke pa upajo, da bi se ob popolnih skokih vseh štirih borile za drugo mesto. Jutri bo še ena tekma posameznic. Oba dneva bo začetek ob 14. uri.