Kot je v Areju v navadi, je bila izenačena tudi tretja končna preizkušnja 45. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Svetovna prvakinja v alpski kombinaciji je postala Wendy Holdener. Švicarka je ubranila naslov izpred dveh let, ko je bila najboljša pred domačimi navijači v St. Moritzu. Tri stotinke sekunde je zaostala Petra Vlhova, ki je po presenetljivem osmem času na smuku v spodnjem delu slaloma smučala premalo tvegano, da bi prehitela odlično Švicarko, po smuku peto najhitrejšo. Boj za tretje mesto so ločile le štiri stotinke. Ragnhild Mowinckel je bila srečnejša v boju z Ramono Siebenhofer, najhitrejšo po smuku. Norvežanka je imela nekaj športne sreče, saj so organizatorji zaradi slabega vremena smuk prestavili na superveleslalomski start, tako da specialistke za hitre discipline niso imele prevelike prednosti.

Peti dan svetovnega prvenstva je bil najuspešnejši za najboljšo slovensko alpsko smučarko Ilko Štuhec. Mariborčanka je na smuku za stotinko sekunde zaostala za Ramono Siebenhofer ter dokazala, da se je spoprijateljila s švedsko progo in razmerami. Štajerka v tej sezoni v slalomu ni tako konkurenčna, da bi se lahko borila za osvojitev kolajne. Bila je deseta. Več priložnosti bi imela v primeru daljšega smuka, saj bi bile hitrosti v težkih razmerah višje, zato bi si lahko specialistke za hitre discipline priborile višjo prednost. Maruša Ferk je naredila dve večji napaki, po eno na smuku in slalomu, in zasedla 16. mesto. »Nimam si česa očitati, žal sem na slalomu naredila napako na neprimernem delu proge. Se pa počutim na snegu precej bolje, kot sem se pred prihodom na Švedsko,« je dejala Maruša Ferk.

Novi mejnik Petre Vlhove

Wendy Holdener je prva alpska smučarka, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v alpski kombinaciji. Švica je osvojila že tretjo zaporedno zlato kolajno na velikih tekmovanji v tej disciplini. Lani je namreč v Pjongčangu postala olimpijska prvakinja Michelle Gisin, ki je v tej sezoni poškodovana. Petra Vlhova je postavila nov mejnik slovaškega alpskega smučanja, saj je osvojila prvo posamično kolajno za svojo državo na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju.

»Končno sta mi uspela dva dobra nastopa. Na pravem mestu in ob pravem času. Zelo veliko mi pomeni, da sem ubranila naslov svetovne prvakinje. Obožujem smuk v Areju, saj sem bila hitra na vseh treningih. Do konca prvenstva bom imela še priložnosti, da osvojim še kakšno kolajno,« je sijala od navdušenja Wendy Holdener. Ali se bo vpisala v zgodovino kot zadnja svetovna prvakinja v alpski kombinaciji, bo jasno, ko se bo Mednarodna smučarska organizacija odločila o usodi izjemno zanimive discipline. Pred leti so se sicer pri Fisu že odločili, da alpske kombinacije po Areju ne bo več na sporedu velikih tekmovanj, toda za zdaj preučujejo smiselnost odločitve.

Smola Martina Čatra

Slovenska alpska smučarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v tej sezoni ostala brez novega člana. Potem ko si je prejšnji mesec na treningu na Južnem Tirolskem strgala križne vezi Ana Drev, se je danes na treningu smuka poškodoval Martin Čater. Celjan je na skrajšanem smuku padel tik pred zadnjim skokom, se pobral ter presmučal do cilja. Kasneje pa je začutil močne bolečine v kolenu, zato sta se z reprezentančnim zdravnikom Anžetom Kristanom odpravila v bolnišnico v Östersund, kjer je opravil pregled z magnetno resonanco. Pregled je pokazal, da si je Čater natrgal sprednjo križno vez ter poškodoval meniskus in hrustanec. V Slovenijo bo odpotoval jutri, sezona pa je zanj že končana.

Čater je bil v zadnjem obdobju najhitrejši član slovenske reprezentance. Na smuku v Wengnu je z osmim mestom dosegel svoj največji uspeh v hitrih disciplinah, v Areju pa je bil na superveleslalomu 13., potem ko je za zmagovalcem Dominikom Parisom zaostal za 59 stotink. Spomnimo, da je v tej sezoni v reprezentanci hitrih disciplin decembra v Bormiu utrpel hud padec Klemen Kosi, ki je bil podobno kot Čater tedaj najhitrejši Slovenec. Kosi se je po zlomu nosu in ličnice po nekajtedenski odsotnosti priključil reprezentanci, a krepko zaostaja za dosežki, ki so ga krasili na začetku sezone.

Žan Kranjec jutri v Areju

Žan Kranjec je zadnji član slovenske reprezentance v tehničnih disciplinah, ki bo prišel na prizorišče svetovnega prvenstva. Na pot se bo odpravil jutri. Zadnje treninge pred odhodom je pod vodstvom trenerja Klemna Berganta opravil v Kranjski Gori. Bergant, trener Matjaž Požar in fizioterapevt Sašo Oštir so se odpravili na pot proti Areju danes zgodaj zjutraj s kombijem, ki je bil zaradi opreme zelo težak. Računajo, da bodo do cilja potrebovali okrog 27 ur.

»Kranjec je imel po slalomu v Schladmingu težave s poškodbo, saj si je pretegnil mišico med hrbtenico in rebri. Prejšnji teden praktično ni treniral, zato mu je odpoved tekme v Garmisch-Partenkirchnu prišla prav. Hodil je na terapije, ta teden pa je že dobro treniral, saj pravi, da so bolečine precej manjše,« je pojasnil Klemen Bergant. Mimogrede, kje bo Mednarodna smučarska organizacija izpeljala odpovedano nemško tekmo, ta čas še ni znano, je pa po naših informacijah stopila v stik tudi s Kranjsko Goro, ki bo gostila veleslalomsko in slalomsko tekmo 9. in 10. marca. »Vremenska napoved je, da se bo v naslednjih dneh v Areju otoplilo. V tem primeru bo agresiven sneg trši, kar bi bilo za nas bolje,« je pred potjo v Skandinavijo sporočil Bergant.

Smukaška vrhunca

Jutri in v nedeljo naj bi bila v Areju znana svetovna smukaška prvaka. Vremenska napoved je predvsem za današnji dan, ko naj bi bil moški smuk, slaba, zato organizatorji ne izključujejo možnosti, da bi v nedeljo izpeljali obe preizkušnji. Are v teh dneh namreč doživlja vremenski »špricar«, ki je sicer značilen za najbolj znano švedsko zimsko središče. Temperature nihajo do 25 stopinj Celzija, kar se je dogajalo tudi pred dvanajstimi leti, ko je Are zadnjič gostil svetovno prvenstvo.

V tem tednu se bosta od belih strmin poslovili dve alpski smučarski legendi. Lindsey Vonn in Aksel Lund Svindal bosta zadnjič v karieri na startu, tako Američanka kot Norvežan pa ne mislita na smuku zgolj sodelovati. Oba imata visoke ambicije, ki segajo prav na vrh. Lindsey Vonn je na današnjem kombinacijskem smuku dokazala, da je še vedno hitra, potem ko si je po superveleslalomskem padcu vzela dva dneva premora. »Za zdaj vem le to, da bo v nedeljo zvečer zabava, na katero bom povabila veliko ljudi,« je dejala Lindsey Vonn. »Vem, da me bo ob progi spremljalo veliko gledalcev, ki so pripotovali v Are, da bi videli moj zadnji nastop. Trenutno sem osredotočen le na smučanje. Prijateljem se bom posvetil po tekmi,« pa je napovedal Aksel Lund Svindal, ki je pred dvanajstimi leti prav v Areju prvič postal svetovni smukaški prvak. Uspeh je ponovil šest let kasneje v Schladmingu.