Louisiana je sprejela zakon, po katerem lahko umetne prekinitve nosečnosti opravljajo le tisti zdravniki, ki so zaposleni ali imajo dostop do dela v bolnišnicah. V ZDA se splavi opravljajo v posebnih klinikah in ne v običajnih bolnišnicah. Te klinike so neredko tarče napadov nasprotnikov splava in prizorišče njihovih protestov.

Louisiana ima le tri takšne klinike in nov zakon bi po mnenju zveznega sodnika na prvi stopnji praktično pomenil zaprtje dveh. V celotni državi pa naj bi ostala največ dva zdravnika, ki bi izpolnjevala merila po novem zakonu.

Prizivno sodišče v New Orleansu se s temi opozorili ni strinjalo in je menilo, naj se zdravniki pač bolj potrudijo, da dobijo dostop do bolnišnic.

Ob zahtevi, da morajo imeti zdravniki, ki opravljajo splav, dostop do bolnišnic, je bil zakon v Luisiani več kot očitno sprejet z namenom, da se ženskam dostop do splava vsaj omeji, če se ga že ne more prepovedati. V veljavi namreč ostaja odločitev vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade, s katerim je pravica do splava uzakonjena po celotnih ZDA.

Vrhovno sodišče o novem zakonu Louisiane ni odločalo, ampak je njegovo izvajanje le začasno zaustavilo. Vrhovna sodnika, ki ju je na položaj imenoval predsednik Donald Trump - Neil Gorsuch in Brett Kavanaugh - sta poleg Clarenca Thomasa in Samuela Alita glasovala v podporo zakonu Louisiane.

Ta je na las podoben zakonu, ki velja v Teksasu in ki ga je vrhovno sodišče razveljavilo pred tremi leti.