Gre za raketo zemlja-zemlja, ki so jo poimenovali Dezful. Šlo naj bi za nadgradnjo rakete tipa zolfagar, ki ima domet 700 kilometrov, je sporočil poveljnik iranskih raketnih sil, general Amirali Hijazadeh. Imela pa naj bi podvojeno rušilno moč od zolfagarjev, ki so jo sicer prvič uporabili oktobra v napadu na tabor džihadistov v Siriji, navaja AFP. Predstavitev rakete je general skupaj s poveljnikom revolucionarnih sil, generalmajorjem Mohamedom Alijem Džafarijem izvedli v tajnem in podzemnem kompleksu, kjer te rakete izdelujejo, je poročala iranska uradna tiskovna agencija Sepah, ki lokacije območja ni razkrila.

Iran je sicer minulo soboto objavil, da je uspešno preizkusil svojo novo manevrirno raketo Hoveizeh, ki naj bi imela doseg 1350 kilometrov. »Predstavitev tovarne za izdelavo raket globoko pod zemljo je odgovor Zahodnjakom, ki mislijo, da nas lahko ustavijo pri doseganju naših ciljev s sankcijami in grožnjami,« je sporočil Džafari. »Evropejci govorijo o omejevanju naših obrambnih zmogljivosti, medtem ko si drznejo dovoliti, da se njihovo napadalno orožje uporablja v napadih na nedolžne ljudi po vsem svetu,« je še dodal.

Iran je sicer prostovoljno omejil domet svojih balističnih raket na 2000 kilometrov. Vendar pa je to še vedno dovolj, da doseže Izrael in večino ameriški vojaških oporišč na Bližnjem vzhodu. Ameriški predsednik Donald Trump je tudi zaradi razvoja iranske raketne tehnologije odpovedal mednarodni jedrski sporazum in uvedel ameriške sankcije proti Iranu. A te sankcije veljajo tudi za vse tuje subjekte, ki bi poslovali z Iranom, kar povzroča velike težave predvsem Evropi glede spoštovanja jedrskega sporazuma. Zaenkrat se to še nadaljuje.