Za ta korak se je Pariz odločil dva dni po tistem, ko se je podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio v francoski prestolnici srečal s člani protestnega gibanja rumenih jopičev, ki že od novembra protestirajo proti vladi francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Francija je že več mesecev predmet »ponavljajočih se obtožb, neutemeljenih napadov in ekstremnih izjav«, kakršnih ne pomnimo od konca druge svetovne vojne, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo francosko ministrstvo za zunanje zadeve. »Zadnja provokacija je nesprejemljiva za sosednji državi in partnerici v osrčju Evropske unije,« je opozoril tiskovni predstavnik ministrstva. Di Maio bi moral kot podpredsednik vlade zagotoviti, da s svojimi ponavljajočim se vmešavanjem ne škodi bilateralnim odnosom in interesom obeh držav, Francije in Italije, poudarjajo na francoskem zunanjem ministrstvu.

Vodja Gibanja pet zvezd je v odzivu na Facebooku branil svoje srečanje s predstavniki rumenih jopičev. »Imam pravico dialoga z drugimi političnimi silami, ki predstavljajo francosko ljudstvo,« je povedal. Po njegovih besedah ni šlo za »provokacijo trenutne francoske vlade, ampak za pomembno srečanje s politično silo, s katero delimo številne zahteve, začenši z zahtevo po neposredni demokraciji«. »Pripravljeni smo se srečati z najvišjimi predstavniki francoske vlade,« je še zapisal Di Maio po poročanju AFP. Vodja desne Lige Salvini je prav tako dejal, da se je pripravljen srečati s francoskim predsednikom in francosko vlado. »Z nikomer se ne želimo kregati, polemike nas ne zanimajo. Smo konkretni ljudje in branimo interese Italijanov,« je povedal.

Odnosi med Francijo in Italijo so že dlje časa zaostreni zaradi izjav Di Maia in Salvinija. Spor med Parizom in Rimom je pred dnevi zaostril di Maio, ki je Franciji očital, da ima v Afriki še vedno svoje kolonije in da jo načrtno siromaši. Zaradi njegovih besed je francosko zunanje ministrstvo v začetku januarja na zagovor poklicalo italijanskega veleposlanika v Parizu.