Pobudo za konferenco sta najprej kot »neodvisni državi« sprožila Mehika in Urugvaj, nato pa se je razvila v mednarodno kontaktno skupino za Venezuelo, ki jo je vzpostavila Evropska unija. Poleg EU, ki jo v Montevideu zastopa visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini, so tam še zunanji ministri osmih evropskih držav, Kostarike, Bolivije in Ekvadorja. Mehika se udeležuje srečanja, se pa ne želi uradno pridružiti kontaktni skupini.

»Cilj tega prvega srečanja (...) je ustvariti enotno razumevanje razmer v Venezueli in morebitnih poti, da bi država našla mirno in demokratično rešitev prek novih, verodostojnih predsedniških volitev v skladu z mednarodnimi standardi,« je povedala tiskovna predstavnica Mogherinijeve Maja Kocijančič. Vir pri EU je medtem pojasnil, da je namen današnjega srečanja »poiskati pot med« stališči ZDA, Rusije, Turčije in drugih. Tudi za pogajalsko mizo so stališča razdeljena, je povedal.

Že v sredo sta Urugvaj in Mehika, ki opozicijskega voditelja Juana Guaidoja ne priznavata za začasnega venezuelskega predsednika, predlagali dialog brez predpogojev. »Če zdaj zahtevamo volitve, postavljamo pogoje, ki otežujejo dialog,« je povedal urugvajski zunanji minister Rodolfo Nin Novoa v skupni izjavi obeh vlad.

Guaido, ki se je 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, medtem stopnjuje pritisk na režim predsednika Nicolasa Madura. Za 12. februar je namreč napovedal nove množične proteste proti Maduru.