Minister Dönmez je ministrici predstavil energetsko podobo Turčije v prihodnosti in poudaril namero države za prehod na čistejše in okolju prijaznejše energente. Izpostavil je tudi zainteresiranost Turčije za blagovno menjavo s Slovenijo, saj je Turčija danes povsem odvisna od uvoza energije.

Bratuškova pa mu je predstavila slovenske načrte na področju oskrbe z energijo. Povedala je, da je v pripravi energetski koncept, s katerim bomo določili dolgoročno energetsko prihodnost Slovenije. »Imamo zelo ambiciozne cilje pri uvedbi obnovljivih virov energije in pri doseganju učinkovite rabe energije,« je navedla. Z ministrom sta spregovorila tudi o trasi Južnega plinskega koridorja - vzpostavitve povezave med EU in nahajališči plina v Azerbajdžanu in Turkmenistanu. Turčija je zaradi strateške lege most med najpomembnejšimi območji, bogatimi z nafto in plinom, in evropskimi državami.

Ministrica je turškemu kolegu povedala, da je slovenska oskrba s plinom zelo dobra, saj se lahko oskrbujemo iz šestih različnih virov, da pa kot članica EU podpiramo vse projekte, ki bodo povečali raznolikost energetskih virov v Evropi.

Turški minister za promet Turhan je na srečanju z ministrico Bratušek najprej izrazil zadovoljstvo, da Slovenija podpira Turčijo pri priključevanju EU. Ocenil je, da so odnosi med državama dobri. Predlagal je podpis sporazuma, s katerim bi državi poglobili sodelovanje med turškimi lukami in Luko Koper. Obvestil jo je tudi, da ima Turčija kandidata za generalnega sekretarja Mednarodne pomorske organizacije pri Združenih narodih.

Ministrica, ki je na srečanje prišla z željo po okrepitvi sodelovanja na področju prometa, je napovedala, da bo slovenski vladi prenesla prošnjo za podporo turškemu kandidatu za vodjo. Podprla je tudi sklenitev novih bilateralnih sporazumov med Slovenijo in Turčijo. Turškemu kolegu je posebej izpostavila možnost poglobljenega sodelovanja turškega letalskega prevoznika z letališčem v Mariboru.