Komisar za zdravje Andriukaitis, ki se je ob svetovnem dnevu boja proti raku ta teden mudil v Atenah, je na novinarsko vprašanje Polakisovo ljubezen do cigaret oz. javno razkazovanje kajenja označil za sramotno. »To je sramotno! To je sramotno! Ta človek ne več ni o zdravju,« je komisarjeve besede za časnik Kathimerini na spletu povzel Reuters.

Evropski komisar je ogorčeno dodal še, da je obiskal grško ministrstvo za zdravje in da je tam smrdelo po cigaretah. A Polakis, ki je tako kot Andriukaitis po izobrazbi kirurg, je na kritike odgovoril, da se mora njegovo ministrstvo ukvarjati z vprašanji, ki so pomembnejša od kajenja. Prek Facebooka pa je Andriukaitisu celo zabrusil, naj raje premisli, preden odpre usta. »Sam se bom odločil, kdaj bo nehal kaditi,« je dodal.

Polakis je namestnik grškega ministra za zdravje od leta 2015.

Grčija ima največji delež kadilcev v EU, sicer pa je v državi prepovedano kajenje v zaprtih prostorih, kot so bolnišnice, šole, letališča in avtobusne postaje, od restavracij in barov pa zahteva ločitev na kadilske in nekadilske prostore.