Med skupinskim lovom na visoki gozdni planoti lovce ujame nenadna nevihta. Ko nevihta mine in se vsi prikažejo iz zavetij, za smreko nedaleč stran najdejo mrtvega kolega. Andrej Rotar, ki se ni uspel zateči pod streho tako kot večina, je ustreljen v hrbet od blizu. Ko pride na prizorišče policijska ekipa, ugotovi, da je bil ustreljen s šibrovko večjega kalibra. Storilec je bil verjetno oddaljen le par korakov v trenutku, ko je sprožil strel. Po informativnih pogovorih z udeleženci lova policisti ugotovijo naslednje: Nihče od prič ni slišal strela, saj je nevihta preglasila vse. Večina se jih je skrila v pastirski stan streljaj daleč od mesta zločina. Vsi prisotni v stanu so drug drugemu dali alibi.

Na koncu so ostali trije najverjetnejši osumljenci. Nihče od trojice ni vedril v pastirskem stanu. Prvi je Ferdo Svetina, vodja kriminalistične ekipe na Bledu. Ferdo trdi, da je vedril sam pod smreko, ker se ni hotel drenjati z ostalimi v zatohli kočici. Drugi je Jure Pretnar, najmlajši udeleženec lova. Ni pretirano zgovoren, sploh kadar je zraven njegov oče Igor, ki je tretji osumljeni. Igor in Jure drug drugemu dajeta alibi, češ da sta se skrila pod drevo. Mladi inšpektor Luka izve, da sta Pretnarja iz vplivne lokalne družine in da bo preiskavo prevzel inšpektor Urh, sicer tudi domačin z Bleda.

Preliminarna forenzična preiskava kaže na to, da je bil pokojni ustreljen s Ferdovo puško, zato se preiskava osredotoči nanj. Ferdo trdi, da je nedolžen. Urh kmalu izkoplje zgodovino sporov med Ferdom in žrtvijo. Mladostni spor zaradi dekleta, ki je pripeljal celo do pretepa v javnosti, očitno nikoli ni bil popolnoma pozabljen, kar daje Ferdu tudi motiv.

Medtem pa inšpektor Luka, ki ne verjame v Ferdovo krivdo, začne preiskovati ostala dva osumljenca. Ugotovi, da je bil Jure problematičen otrok, znan po nepredvidljivem in včasih tudi nasilnem obnašanju. Še vedno velja za zaprtega, molčečega, večinoma se giblje le v krogu družine, oče je do njega zelo zaščitniški, včasih je to že na robu tega, da mu ne dovoli komunikacije z drugimi.

Igor Pretnar je lokalni veljak, brat bogatega podjetnika. Veliko da na družinsko čast in podobo. Probleme rešuje direktno, včasih tudi brutalno učinkovito.

Pretnar in Ferdo imata zgodovino, saj sta se pred leti zataknila okoli lovske koče. Pretnar, ki je bil takrat vodja lovske družine, je hotel v koči odpreti kuhinjo za obiskovalce, ki bi temeljila na lovskih specialitetah. Ferdu pa je bilo kmalu jasno, da ima Pretnar namen prodajati nekontrolirano meso iz krivolova in tujine. Projekt je propadel, Pretnar je bil zamenjan kot vodja družine, Ferdo pa se je počasi umaknil iz društva, malo zaradi dela, v glavnem pa zaradi napetosti s Pretnarjem.

Zaključek forenzične preiskave da rezultate, ki niso najugodnejši za Ferda. Potrjeno je, da je Ferdova šibrovka, ki jo je hranil v avtu, res morilsko orožje. To je za inšpektorja Urha več kot dovolj dokazov. Luka, ki mu primer ne da miru, pa v poročilu najde še podatek, da je med šibrami v telesu žrtve tudi več drobcev kovine, ki bi lahko bili delci krogle manjšega kalibra.

Zakaj bi Ferdo ustrelil žrtev dvakrat?

Je spor, star desetletja, res dosegel tak tragičen vrhunec?

Je prišlo na lovu do spora, ki ga Ferdo skuša skriti?

Ali je mali Jure Pretnar spet imel enega od svojih napadov?

Mogoče samo daje alibi svojemu avtoritativnemu očetu?

Je Igor Pretnar mogoče le našel priložnost, da se Ferdu končno maščuje, in mu je zato podtaknil umor?

Kdo je torej kriv?