Zelo cenjena solatnica, ki jo pripravljamo na različne načine, uspeva tako poleti kot jeseni in pozimi, tako jo lahko imamo na mizi vse leto. Izvira iz Sredozemlja in Južne Azije, že stari Egipčani, Grki in Rimljani pa so jo uporabljali kot zelenjadnico. Iz Sredozemlja se je njeno pridelovanje širilo v Francijo, Nemčijo, na Nizozemsko in že v srednjem veku so jo začeli beliti – povezovali so liste, da so notranji postali sočnejši in krhki. Dandanes je endivija v zahodni Evropi izredno pomembna zelenjava; največ je pridelajo Italijani, Francozi, Španci in Nizozemci. Z njo lahko pripravljamo čudovite solate, odreže pa se tudi v juhah in drugih toplih jedeh. V naših krajih jo največkrat pripravljamo kakor navadno zeleno listnato solato, torej zabeljeno s česnom, kisom, oljem in soljo, vendar se odlično obnese pripravljena še na marsikateri drugi način, tako hladen kot topel. Njen rahlo grenak okus namreč lepo sovpada s številnimi jedmi. Načinov priprave je toliko, kolikor jih boste dopustili svoji domišljiji, iz nje lahko skuhamo denimo tudi preprosto in okusno juho. Na oljčnem olju popražimo malo čebule, dodamo strok sesekljanega česna in nekaj drobno narezanega olupljenega krompirja ter zalijemo z vodo, da je krompir ravno pokrit, ter osolimo. Ko se krompir skuha, ga kar v vodi pretlačimo kakor za pire. Dodamo toliko vode, da bo podobno juhi po našem okusu, v lonec stresemo še drobno narezano endivijo, začinimo z muškatnim oreščkom in poprom, premešamo in ko zavre, čim prej odstavimo in postrežemo. Endivijo lahko natrgamo in postrežemo z rezinami hruške ali jabolka in sesekljanimi orehi, kar prelijemo z gladko razmešano omako iz gorgonzole in sladke smetane. Morda še boljša je solata iz narezane endivije, ki jo klasično začinimo s kisom, oljčnim oljem in soljo, nato pa nanjo potresemo kolobarje narezanih trdo kuhanih jajc in vse skupaj posujemo s popraženimi lanenimi in sezamovimi semeni.

Lahko jo pripravimo tudi v rižoti na enak način kot treviški radič. Odlično se obnese tudi solata po tokratnem receptu.

Endivija z avokadom, grenivko in koromačem v solati

Potrebujemo veliko glavo endivije, 2 gomolja koromača, 4 večje šalotke (v sezoni pa mlade čebule), 1 velik avokado, 2 veliki grenivki, 2 žlici limonovega soka, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, morsko sol ali solni cvet, sveže zmlet poper, nekaj vejic svežega peteršilja.

Endivijo nalistamo, operemo, natrgamo na koščke in dobro posušimo. Koromač očistimo, razpolovimo in s sveže nabrušenim nožem narežemo na karseda tenke lističe. Šalotko ali čebulo zrežemo na čim tanjša kolesca. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Vse skupaj zmešamo v solatni skledi. Avokado razpolovimo, razkoščičimo in narežemo na tanke rezine, ki jih položimo na solato v skledi in pokapljamo z limonovim sokom. Vse skupaj pokapljamo še z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter nežno premešamo. Grenivki olupimo, odstranimo tudi belo kožico, nato jo razkosamo na režnje, ki jih vzdolžno prerežemo in stresemo na solato. Postrežemo kot vitaminsko bogato predjed, imenitno pa se obnese tudi kot samostojna večerja.