»2018 je bilo še eno v vrsti izjemno toplih let v času trenda globalnega segrevanja,« je v svojem govoru dejal Gavin Schmidt, direktor Goddardovega inštituta za vesoljske študije pri NASI, navaja CNN.

Povprečna temperatura je od leta 1880 narasla za eno stopinjo Celzija, kar je le še pol stopinje manj od cilja, ki je naveden v pariškem podnebnem sporazumu. »V večji meri segrevanje povzročajo plini, ki jih v okolje pošiljamo ljudje s svojimi aktivnostmi,« je vzroke za segrevanje navedel Schmidt.

Rekordne temperature so bile zabeležene po večini Evrope in vse do polarnih območij. Rekordne temperature so zabeležili tudi v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu.

Segrevanje povzroča taljenje ledu

Vse odkar sateliti beležijo debelino ledu od leta 1979, je bila ledena skorja na obeh polarnih območjih Arktiki in Antarktiki druga najtanjša v zgodovini. Bolj tanka je bila le še leta 2017. Prvič pa je bilo lani zabeleženo taljenje ledu na severu Grenlandije, ki naj bi bil po mnenju znanstvenikov »zadnja utrdba«, ki se bo stopila zaradi globalnega segrevanja.

V Ameriki težave z dežjem

Segrevanje ozračja vpliva na vremenske pojave. Ko so temperature zelo visoke in je v kroženju zraka vse več vlage, so tudi padavine zelo pogoste. Najbolj so lani prizadele ZDA, ki so zabeležile najbolj deževno leto v zadnjih 35 letih. Velika količina zapadle vode je povzročila tudi precejšnjo gmotno škodo, ki je ocenjena na preko 91 milijard dolarjev. Večino škode so povzročili najbolj izpostavljeni dogodki, hurikana Michael in Florence ter dva velika požara v Kaliforniji, še piše CNN.