Var se bo z osmino finala lige prvakov tako prvič v zgodovini uporabljal tudi na tekmovanju pod okriljem evropske zveze. V prihodnosti še na ostalih tekmovanjih, tudi reprezentančnih, ko se bo prvič uporabljal na finalnem turnirju lige narodov junija letos.

Kot je danes ob robu srečanja Uefe v Rimu dejal Rosetti, ki nadzira uvedbo Vara, je namen glavnemu sodniku ponuditi varnostno mrežo za preprečevanje napak, model uporabe pa sledi temu z mundiala.

Končne odločitve bo tako vedno sprejemal glavni sodnik, za sprožitev preverjanja posnetkov pa bodo veljale smernice Mednarodnega odbora za nogometna pravila (Ifab), ki zahtevajo »jasno in očitno« napako ali pa spregledano situacijo.

Sodniki zadovoljni s tehnologijo Var

»Dejstvo je, da so sodniki zadovoljni z Varom, naš namen je sodnike podpirati, glavni cilj pa seveda zmanjšati število napak,« je dejal Rosetti, nekdanji vrhunski mednarodni sodnik.

Kot je še pojasnil, se Var v različnih oblikah uporablja v prvenstvih v 14 evropskih državah. Pod okriljem Fife se je uporabljal tudi že pred svetovnim prvenstvom, primer z mundiala pa je vzorčni pri uvedbi tehnologije v tekmovanjih Uefe.

Ni bistvenega posega v igralni čas

Na svetovnem prvenstvu je uporaba Var pomembno zmanjšala število napak. Po analizi Fife naj bi v Rusiji dosegli 99,34 odstotka pravilnih odločitev, brez njega bi ta odstotek bil pri 95,61 odstotka. Pri tem pa naj ne bi bistveno posegla v igralni čas.

»Velike napake tako rekoč niso več možne,« je dejal Rosetti. To še ne pomeni, da Var lahko zagotovi 100-odstotno točnost in konec razprav o sodniških odločitvah. »Vemo, da Var ni popoln, vemo, da ne more končati vseh razprav v nogometu. Pričakovanja so velika, tudi za zaslonom pa konec koncev sedi človek.«