Svetovna prvenstva v alpskem smučanju potekajo že skoraj 90 let. Prvo le bilo namreč že davnega leta 1931 v švicarskem Mürrenu. Švedski Are je pred tokratnim gostil že dve svetovni prvenstvi alpskih smučark in smučarjev, in sicer v letih 1954 in 2007. Izbran je bil na kongresu FIS v Barceloni 5. junija 2014, edina protikandidatka pa je bila Cortina d'Ampezzo, ki je pozneje dobila organizacijo svetovnega prvenstva leta 2021. Še dve leti pozneje pa bo dogodek potekal v francoskem Courchevelu. Tokratno svetovno prvenstvo bo sicer že 45., v preteklosti pa se je časovni interval med njimi spreminjal.

Kot že zapisano, je bil prvi gostitelj svetovnega prvenstva švicarski Mürren leta 1931. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je dogodek potekal vsakoletno, organizirale pa so ga le evropske države. Vse do leta 1940, ko je izbruh druge svetovne vojne poskrbel, da so ga preskočili. Leta 1941 je alpsko prvenstvo potekalo skupaj z nordijskim, a je FIS rezultate pet let pozneje črtal iz uradnih knjig, saj so na njem nastopale zgolj države, ki so bile med drugo svetovno vojno zaveznice Hitlerjeve Nemčije ali pa so bile nevtralne. Tako ni čudno, da so vseh 18 kolajn osvojili smučarji in smučarke iz Nemčije ali Italije. Po koncu druge svetovne vojne je bilo prvenstvo nekaj desetletij povezano z zimskimi olimpijskimi igrami. Od leta 1948 do 1982 je potekalo na dve leti, vsakič drugič pa je zmagovalec postal tako olimpijski kot svetovni prvak in prejel dve kolajni. Leta 1950 prireditve prvič niso organizirali v Evropi, prvenstvo je bilo v Aspnu v ZDA.

Na prvem svetovnem prvenstvu so alpski smučarji in smučarke tekmovali v slalomu in smuku, od leta 1932 do 1948 pa so podeljevali tudi kolajne za kombinacijo obeh disciplin. Kombinacija je bila seštevek edinega smuka na tekmovanju in dveh tekov slaloma, ki je potekal ločeno od posamične discipline. Po letu 1948 so kombinacijo v taki obliki ukinili, leta 1950 pa je bil premierno izpeljan veleslalom. Kombinacija se je vrnila leta 1954 in je bila seštevek slalomske, veleslalomske in smukaške vožnje, a ni bila del olimpijskega programa, zato so prvi trije na olimpijskih igrah prejeli le kolajne za svetovno prvenstvo. V ločeni obliki se je znova pojavila leta 1982, ko sta bila smuk in slalom v dveh vožnjah ločena. Leta 1987 je bil programu dodan še superveleslalom. Superkombinacija, seštevek hitrostne (smuk ali superveleslalom) preizkušnje in ene slalomske tekme na isti dan, je od leta 2007 na svetovnih prvenstvih zamenjala kombinacijo.

Svetovno prvenstvo je bilo na sodo leto nazadnje organizirano leta 1982, od leta 1985 pa na liho in ločeno od zimskih olimpijskih iger. Organizatorjem jo je leta 1995 zagodlo vreme, saj v gorovju Sierra Navada na jugu Španije ni bilo dovolj snega za izpeljavo prvenstva, ki je bilo nato prestavljeno na leto pozneje.