V Areju po letih 1954 in 2007 poteka že tretje svetovno prvenstvo v smučanju. Vasica pod 1420 metrov visoko goro Aareskutan na severu Evrope bo vse do 17. februarja gostila 600 smučarjev iz 77 držav. Med drugim tudi iz precej eksotičnih, kot so Kenija, Haiti, Madagaskar in celo Timor. Za enajst kompletov medalj se poteguje več kot 600 smučarjev, o njihovih dosežkih pa okoli 700 milijonom ljudem po svetu poroča 1300 novinarjev.

Vse odkar so Švedom pred petimi leti dodelili gostovanje 45. svetovnega prvenstva, si ti prizadevajo, da bi tekmovanje naredili edinstveno. V to so vložili ogromno truda, saj so samo za posodobitev in razširitev osrednje arene namenili 21 milijonov evrov.

Gostitelji pričakujejo, da si bo vse tekme v živo ogledalo okoli 120.000 obiskovalcev, a glavni protagonisti bodo seveda alpski smučarji. Kot največja zvezdnika sta v Are pripotovala Marcel Hirscher in Mikaela Shiffrin. Američanka, ki je postala slalomska svetovna prvakinja na zadnjih treh prvenstvih, je vlogo velike favoritinje v Areju že potrdila z zmago na superveleslalomu, medtem ko mora izvrstni Avstrijec visoka pričakovanja še upravičiti. Motivacije mu ne bo manjkalo, saj se bo na severu Evrope skušal zavihteti na vrh seznama najuspešnejših udeležencev svetovnih prvenstev. Tam za zdaj še vedno kraljuje njegov rojak Toni Sailer, ki ima osem odličij, od tega sedem zlatih. Hirscher je za zdaj še vedno pri šestih zlatih kolajnah, skupno pa je na zmagovalni oder stopil devetkrat.

V švedsko smučarsko središče sta kot tekmovalca še zadnjič pripotovala velikana alpskega smučanja Lindsey Vonn in Axel Lund Svindal. Oba sta namreč naznanila, da je letošnja zima njuna zadnja v smučarski karavani. Štiriintridesetletna Američanka je naposled spoznala, da zaradi poškodb rekordih 86 zmag legendarnega Ingemarja Stenmarka v svetovnem pokalu ne bo presegla, pa čeprav je do danes dobila 82 tekem. »Moje telo je nepopravljivo zlomljeno. Govori mi, naj se ustavim, in zdaj mu bom prisluhnila,« je svojim navijačem sporočila dvakrat svetovna in enkrat olimpijska prvakinja Lindsey Vonn. Poškodbe so razlog tudi za Svindalovo slovo. Po padcu pred dvema letoma v Kitzbühlu Norvežan ni več veliko treniral, smučke pa bo dokončno postavil v kot takoj po koncu tekmovanja.

In slovenski predstavniki? Doslej so na svetovnih prvenstvih osvojili 21 medalj, a prav nobene si niso prismučali na Švedskem. Tokrat Slovenijo zastopa osem smučarjev in šest smučark, največ pa se pričakuje od Ilke Štuhec, ki v Areju brani naslov svetovne smukaške prvakinje. Na torkovem superveleslalomu se ji ni izšlo, saj je v igri stotink končala na osmem mestu, a njena paradna disciplina šele prihaja.

Kandidatov za napad na stopničke je še nekaj. Obetavne vožnje v slalomu in veleslalomu kaže Meta Hrovat, napredek pa sta to sezono pokazala tudi Štefan Hadalin v slalomu in Martin Čater v smuku. Prvi adut za medaljo v moškem taboru bo vseeno Žan Kranjec, ki je decembra na veleslalomu v Saalbachu dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.