Številne države v EU se pripravljajo na nov tehnološki preskok z gradnjo hitrega mobilnega omrežja 5G. Največje tehnološko podjetje na svetu, kitajski Huawei, je daleč v ospredju pri razvoju tehnologije 5G, ki naj bi jo letos uvedli po vsem svetu. Huaweijev razvoj naj bi bil daleč pred kitajskim ZTE, švedskim Ericssonom in finsko Nokio – evropska podjetja naj bi za kitajskim tehnološkim gigantom v razvoju zaostajala od pol do poldrugega leta.

Evropski telekomunikacijski operaterji se prav zdaj odločajo, komu bodo podelili pogodbe za vzpostavitev novega omrežja baznih postaj. V Evropi pa se krepijo zadržki pred kitajskimi neposrednimi naložbami in njihovim prevzemom ključnih strateško pomembnih vej industrij. Ob teh zadržkih se je razplamtela še razprava, ali bi vzpostavitev omrežja 5G s Huaweijevo tehnologijo lahko ogrožala nacionalno varnost držav članic.

Huawei zanika obtožbe

V ZDA, Novi Zelandiji, Avstraliji in Tajvanu Huaweijeve tehnologije ne nameravajo uporabljati. Tamkajšnje oblasti namreč sumijo, da je v telefonih huawei vgrajena programska tehnologija »stranskih vrat«, prek katerih lahko podjetje in s tem kitajska država dostopata do vseh podatkov uporabnika.

Podlaga za takšno domnevo je lani sprejeti zakon o kitajski nacionalni obveščevalni sferi, ki briše mejo med navadnimi državljani in obveščevalnimi agencijami. Za potencialne vohune kitajskih obveščevalnih agencij so z zakonodajo določeni kar vsi državljani in podjetja. V zakonu je namreč zapisano, da morajo kitajske organizacije in državljani v skladu z zakonodajo podpirati in sodelovati pri zbiranju obveščevalnih informacij. To pa po interpretaciji številnih varnostnih strokovnjakov pomeni, da bi tudi Huawei moral obveščevalsko dejavnost opravljati za Kitajsko.

ZDA in Japonska so svojim zaposlenim v javnih uradih že prepovedale uporabo telefonov huawei zaradi varnostnih tveganj. V podjetju, kjer imajo sicer z ZDA odprtih več front, so vse obtožbe zanikali. Podpredsednik Huaweija Ken Hu je obtožbe proti podjetju označil za del »ideologije in geopolitike«, podjetje pa nikoli ni prejelo prošnje za »neprimerne informacije«. A pomislekov držav s tem očitno ni odpravil.

Nato in evropska komisija preučujeta možnosti

Iz ameriškega State Departmenta prihajajo opozorila evropskim zaveznikom, naj bodo pri uporabi kitajske tehnologije zelo previdni in naj dobro premislijo, komu bodo namenili pogodbe za vzpostavitev novega mobilnega omrežja.

Razprava poteka tudi na ravni Nata, kjer preučujejo, ali lahko dosežejo skupno stališče. Skupno odločitev EU in Nata o morebitni prepovedi Huaweiju je sicer zahtevala Poljska, potem ko je januarja aretirala Huaweijevega zastopnika v državi, ker naj bi vohunil za Kitajsko. Na Natu potekajočih pogovorov med državami članicami ne komentirajo. Negotovo pa je, ali bo Nato sploh lahko sprejel takšno prepoved. Vprašanje nacionalne varnosti je namreč suvereno vprašanje vsake države. Po poročanju Reutersa naj bi evropska komisija že razmišljala o prepovedi Huaweiju pri vzpostavitvi omrežja 5G. Če kitajsko podjetje ne bi sodelovalo pri gradnji omrežij 5G po Evropi, bi se njihova vzpostavitev utegnila zamakniti.