Ljubno si je v svetovnem pokalu smučark skakalk v dosedanjih sedmih izvedbah ustvarilo sloves prizorišča z največjim obiskom. Lani so našteli 13.000 gledalcev, letos jih pričakujejo še več, saj bodo prvič kar tri tekme. Ob dveh tekmah posameznic bo še ekipna preizkušnja. Na Ljubnem bo tudi rekordna udeležba 62 skakalk iz 18 držav, od tega bo polovica reprezentanc tekmovala na ekipni tekmi. Od najboljših bosta manjkali poškodovana Slovenka Ema Klinec in bolna Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz.

Nika Križnar: Upam, da sem ena izmed favoritinj

Šesterica slovenskih skakalk, Nika Križnar, Urša Bogataj, Maja Vtič, Špela Rogelj, Katra Komar in Jerneja Brecl, nestrpno čaka tekmo pred domačimi gledalci. Imele bodo prednost domačega tekmovališča, saj so v torek preizkusile skakalnico, ki je zaradi svojega profila drugačna od ostalih in zelo zahtevna. »Preizkus tako zahtevne naprave je dobrodošel, da jo tekmovalka nato prespi in se lažje pripravi na tekmo. To bo naša prednost,« je priznal glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič. Ni skrival, da je malce nervozen, saj bo v vlogi selektorja prvič na Ljubnem. »Pričakujem uvrstitev na stopničke. Najbolj vesel bi jih bil na ekipni tekmi. Počasi pričakujem uvrstitev med najboljše tri tudi med posameznicami. Upamo, da se nam to uresniči na domačem tekmovališču,« je optimist Zupančič. Pričakuje, da bodo tekmovalke končno tudi na tekmi pokazale tako dobre skoke kot na treningih.

Potem ko se je decembra na državnem prvenstvu v Planici poškodovala najboljša slovenska skakalka Ema Klinec, je trenutno prvo ime zasedbe osemnajstletna Nika Križnar, ki je bila na dosedanjih 14 tekmah štirikrat peta. »Uvrstitve so lepe, skoki konstantni, manjkajo le malenkosti. Rezerve so v odrivu na mizi, da bom dobila pravo višino, saj bom potem lažje postavila smuči v zraku in pristala v telemark. Bo že prišel trenutek za skok na stopničke,« je optimistična Nika Križnar.

Na Ljubnem se dobro znajde, saj je profil skakalnice zelo podoben njeni domači napravi v Žireh. »Na treningu na Ljubnem me je neslo zelo daleč. Zaradi številnih navijačev je na domači tekmi malo več treme kot drugje po svetu. Ker ti vsi želijo najboljše, se še bolj potrudiš. V Zau na Japonskem sem z dolgim skokom na ekipni tekmi obdarila očeta, ki je praznoval rojstni dan. Na Ljubnem bom dolge skoke posvetila trenerju za trud in Slovencem za navijanje. Upam, da sem ena izmed favoritinj. Trenutno spadam med deset najboljših. Če bodo skoki takšni, kot so bili zadnje dni, sem lahko tudi med najboljšo šesterico. Da bi skočila na stopničke, bi se mi moralo vse poklopiti,« je bila zgovorna Križnarjeva. Imela bo bučno podporo. En avtobus navijačev bo iz njenega kluba iz Žirov in še en avtobus iz njene vasi Delnice v Poljanski dolini.

Poškodovana Ema Klinec se uči za maturo

Med navijači na Ljubnem bo tudi Ema Klinec, ki okreva po hudi poškodbi kolena, križno vez si je strgala na državnem prvenstvu decembra v Planici. V naslednjih dneh bo postavila bergle v kot, sicer pa je to njena druga huda poškodba kolena. »Ob prvi poškodbi je bilo težje. Tedaj je bil vsak dan negotov, ker nisem vedela, kaj me čaka. Zdaj imam dan zapolnjen z veliko stvarmi. V osredju sta rehabilitacija in šola. Spomladi sem končala štiriletno šolanje v Biotehničnem centru v Naklem, zdaj pa sem vpisana v maturitetni tečaj na gimnaziji v Kranju. Velik izziv je, da v letu dnu predelam štiriletni program gimnazije in opravim maturo,« je bila zgovorna Ema Klinec, ki je bila do poškodbe na prvih petih tekmah v sezoni dvakrat na tretji stopnički zmagovalnega odra.

Spremljanje tekem z domačega kavča je zanjo poseben izziv. »Na skoke gledam z drugega zornega kota. Opazujem, kako dekleta reagirajo, nekatere stvari si tudi zapišem. Včasih že po mimiki obraza vidim, ali bo skočila dobro ali ne. Ko gledam posnetke svojih skokov, jih znam povezati z občutki v tistem trenutku. Ko si na zaletišču, moraš imeti čisto glavo, ostalo pripravo narediš v vizualizacijo,« je pojasnila Klinčeva, ki se kljub poškodbi ne čuti odrinjene. Upa, da bo prve skoke opravila avgusta.