Nov sistem bo omogočil še hitrejšo, učinkovitejšo in najmanj invazivno metodo odstranjevanja kamnov pri bolnikih s kamni v ledvicah, sečevodu in mehurju, je na današnji tiskovni konferenci dejal predstojnik kliničnega oddelka za urologijo kirurške klinike Tomaž Smerkolj.

Postopek drobljenja do 2,5 cm velikih kamnov poteka tako, da bolnik leži na mizi s folijo, pod katero namestijo drobilno glavo, ki se dotika folije in tako pride tudi v stik z bolnikom. Udarci valovanja, ki jih proizvaja drobilna glava, nato preidejo skozi stično površino in bolnikovo kožo ter se zgostijo točno tam, kjer je kamen. »Na koži to ne boli, ker vsak del površine prejme zelo majhen del energije. A ko se te energije seštejejo v kamnu, je to veliko energije, zaradi katere kamen poči oz. se drobi. To bolnika ne boli pa tudi organi, ki so vmes, se ob tem ne poškodujejo,« je pojasnil Smerkolj.

Proces drobljenja enega kamna z napravo traja približno 40 minut in močno zmanjšuje stroške, ki so prej nastajali z endoskopskimi operacijami. Zadnji novemu sorodni aparat, kupljen leta 2000, se je namreč izrabil julija lani, je pojasnil Smerkolj.

»Bolnik ne potrebuje anestezije. Vse kar potrebuje je svečka analgetika in tabletka za pomiritev, bolnik pa je med posegom ves čas buden. Po posegu odleži nekaj ur in gre v popoldanskih urah, če je vse v redu, v domačo oskrbo,« je dejal. Drobci kamna se nato izločijo skozi sečevod, stanje pa nato z rentgensko sliko kontrolirajo čez deset dni. Postopek lahko tudi ponavljajo, v primeru večjih ali trših kamnov pa bodo še naprej operirali, je pojasnil zdravnik.

Že druge pridobitve na kliničnem oddelku za urologijo v letu dni se je razveselil tudi generalni direktor UKC Aleš Šabeder, ki je izpostavil, da bo naprava omogočala boljšo oskrbo pacientov, hitrejše okrevanje in lažje delo za zaposlene. Na UKC predvidevajo, da bodo na aparatu zdravili med 300 in 500 ljudi letno, vrednost investicije, ki jo je krilo ministrstvo za zdravje, pa je slabega pol milijona evrov, je dejal direktor.

»V zadnjem letu smo na UKC Ljubljana izvedli za več kot sedem milijonov takih nakupov,« je ob tem povedal Smiljan Mekicar iz direktorata za zdravstveno ekonomiko, sektorja za investicije in javna naročila na ministrstvu za zdravje. Izpostavil je, da je nabava drage medicinske opreme eden ključnih projektov zdravstvenega ministrstva.