Neimenovani moški je v ponedeljek užival v teku po stezi West Ridge Trail v parku Horsetooth Mountain, kakšnih 106 kilometrov izven Denverja. Med tekom je za seboj slišal šum. Ko se je obrnil, je videl, kako je nanj planila puma. Sledil je spopad na življenje in smrt. Mlad samec je moškega ugriznil v obraz in zapestje. Po podatkih skrbnikov parka je puma potegnila krajšo. Ko so samca pregledali, so ugotovili, da je umrl zaradi zadušitve. Z golimi dlanmi ga je zadušil kar Američan. Po spopadu s pumo je moški uspel zapustiti park, nato pa je poklical pomoč. Njegove poškodbe so bile resne, a ni bil v smrtni nevarnosti.

Zadavljena puma je tehtala 36 kilogramov, šef koloradskih skrbnikov parkov in divjadi za severovzhodni predel zvezne države Mark Leslie je povedal, da je tekač ravnal povsem pravilno, ko se je s pumo spopadel. »Če vas napade puma, morate storiti vse, kar je v vaši moči, da se z živaljo spopadete, tako kot se je možakar,« je pojasnil Leslie. »Ljudje so se v preteklosti z njimi uspešno borili s pomočjo kamnov, palic, s kapami in jaknami, vrtno opremo in golimi dlanmi.«

Pume, ki živijo v Severni in Južni Ameriki, sicer redko napadejo ljudi, če pa jih srečamo v divjini, strokovnjaki svetujejo, naj se ne poženemo v tek. To v živali lahko sproži lovski instinkt. Bolje je obstati, se narediti večje ter ustvariti vtis, da nismo plen in da smo nevarni. Če se puma vseeno odloči za napad, se je z živaljo treba spopasti.