Je pa izpostavil, da se s Srbijo ne bodo pogajali o jezeru Gazivoda, Mitrovici in Trepči, pisanje kosovskega spletnega portala Gazeta Ekspres povzema srbska tiskovna agencija Beta.

Kosovski predsednik je pred časom predlagal "popravke meje" s Srbijo, tako da bi tri večinsko albanske občine na jugu Srbije priključili Kosovu. Zanikal je, da bi v zameno Srbija dobila sever Kosova.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v začetku avgusta lani povedal, da se zavzema za »razmejitev s kosovskimi Albanci«, kar bi se dalo razumeti kot evfemizem za delitev Kosova oziroma menjavo večinsko albanskih območij v dolini Preševa na jugu Srbije za večinsko srbski sever Kosova.

Oba predloga sta naletela na nasprotovanje tako na Kosovu kot v Srbiji, pa tudi v mednarodni skupnosti.

Thaci je v Washingtonu dejal, da je Rusija, tradicionalna zaveznica Srbije, obljubila, da bo podprla dogovor med Beogradom in Prištino. Kot je pojasnil, se je novembra lani ob robu slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. »Zelo neposredno sem ga vprašal, kakšen bi bil odziv Rusije, če bi Srbija in Kosovo dosegla dogovor. Njegov odgovor je bil, da bi to podprl,« je dejal Thaci po poročanju Bete in dodal, da bi zelo cenil, če bo ruski predsednik držal obljubo.