Divje življenje (Paul Dano, 2018)

Igralec Paul Dano, ljubljenec ameriškega neodvisnega filma, ki smo ga nazadnje videli v zanj precej netipični vlogi v miniseriji Pobeg pri Dannemori, se je lani preizkusil tudi kot režiser in zadel v polno že s prvencem. Nepretenciozna drama z odlično igralsko zasedbo (Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould) o razpadanju zakona, ki ga spremlja glavni junak, 14-letni edinec para, je postavljena v 60. leta prejšnjega stoletja, film pa se sprašuje o vlogi staršev in pomenu družine ter srednjem sloju, ki ga od padca na dno loči le en zdrs. (Kinodvor)

Ledeno maščevanje (Hans Petter Moland, 2019)

Liam Neeson se je kot Nels Coxman znašel v še enem akcijskem trilerju, v katerem ga poganja maščevanje, le da se tokrat na lov za kriminalci namesto zaradi ugrabitve hčerke odpravi, ko mu v sumljivih okoliščinah umre sin. Film, ki ga je Moland posnel po svojem (norveškem) originalu Amaterji (In Order of Disappearance), kljub temačni vsebini Skandinavcem primerno nosi precej črnega severnjaškega humorja, zato gre za enega zanimivejših Neesonovih filmov, čeprav smo mislili, da smo videli že vse oziroma da vsakič gledamo isti film. (Kolosej)

Soba pobega (Adam Robitel, 2019)

Soba pobega, v kateri je zaradi požara umrlo pet deklet na Poljskem, je očitno lahko grozljivka tudi v resničnem življenju, če gre za filmsko grozljivko, pa mora biti stvar nekoliko bolj zapletena. In to je Soba pobega Adama Robitela. Če ste se naveličali Žage in drugih hororjev, v katerih se skupina neznancev v zaprtih sobah poskuša prebiti skozi mučenje in luže krvi, a si vseeno želite nekaj podobnega, potem bi bil Robitelov film lahko tisto pravo. Spet s skupino neznancev, ki morajo zbežati iz hiše, a brez hektolitrov krvi in z izzivi, ki so dovolj intrigantni tudi za gledalce. (Kolosej)

Lego film 2 (Mike Mitchell, 2019)

Nadaljevanje akcijske avanture Lego film (2014), ki je imela ponuditi nekaj tako odraslim kot mlajšim gledalcem, zapelje zgodbo od tam, kjer se je v prvencu končala. Državljani kockastega sveta se spopadajo z novo nevarno grožnjo in novim vesoljskim tiranom, imajo novega režiserja (Mike Mitchell) in stare glasovne igralce. Chris Pratt je navadni Emmet, Elizabeth Banks odločna Lucy in Will Arnett zabavni Batman. Izvirnosti in svežine prvega dela sicer ne gre pričakovati, je pa scenarij Phila Lorda in Christopherja Millerja ponovno poln zabave. (Kolosej)

Družina (Rok Biček, 2017)

Na Prešernov dan si lahko v Kinodvoru ponovno ogledate dokumentarno dramo Roka Bička Družina. Slovenski režiser, ki se je pred tem proslavil z Razrednim sovražnikom (2013), je deset let beležil življenje mladeniča Mateja, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu. Brezplačne vstopnice za zanimivo petkovo filmsko popoldne si lahko zagotovite z rezervacijo, po sistemu »kdor prej pride, prej melje«. Včasih so najboljši filmi filmi brez scenarija. (Kinodvor)