Drzna tatova sta lani iz katedrale v švedskem mestu Strängnäs odnesla švedske kraljeve dragulje. Policija je lov za narodnim zakladom iz začetka 17. stoletja pričela nemudoma, osumljenca pa sta s prizorišča pobegnila na kolesih in z motornim čolnom. Enemu od osumljencev medtem že sodijo, potem ko so ga našli s pomočjo vzorca krvi, odkritega na mestu zločina. 22-letni osumljenec je priznal, da je ukradel kolo in motorni čoln, zanika pa vpletenost v krajo draguljev. Policiji tudi noče odgovarjati na vprašanja o drugih osumljencih.

V torek se je sojenje zoper njega nadaljevalo, a kmalu tudi prekinilo. Tožilstvo je namreč razkrilo, da so na dan prišli novi podatki. Domnevno naj bi izgubljene kraljeve dragulje naposled našli – v smetnjaku v stockholmskem predmestju Åkersberga. Tožilstvo mora do petka sporočiti, kdaj se sojenje lahko nadaljuje, medtem pa morajo ugotoviti, če je odkritje pristno.

Švedska policija je medtem na svoji spletni strani zapisala, da vse kaže, da sta pogrebni kroni, žezli in jabolki kralja Karla IX. in žene Kristine našli v Stockholmskem predmestju, vseeno pa se trudijo ugotoviti s 100-odstotno gotovostjo, če je odkritje pristno. To ni prva kraja švedskih kraljevih draguljev. Leta 2013 so tatovi ukradli pogrebno krono in žezlo kralja Johana III. Tedaj so dragulje odkrili v dveh vrečkah za smeti ob avtocesti.