Bivši dvakratni predsednik (med letoma 1986 in 1990 ter 2006 in 2010), ki je danes star 78 let, je v sporočilu za javnost obtožbe zavrnil. Policiji ga je prijavila psihiatrinja in aktivistka proti jedrskemu orožju Costaricienne Alexandra Arce von Herold. Zahtevala je, da policija proti njemu vloži obtožnico.

Kot je navedla po poročanju lokalnega časnika Universidad in ameriškega časnika New York Times, je bila decembra 2014 na domu bivšega predsednika v San Joseju v okviru kampanje poti jedrskemu orožju. Ob koncu sestanka se ji je Arias približal za hrbet in jo zgrabil za prsi ter z rokami segel pod njeno krilo.

Kot je navedla, je bila zaradi dogodka tako travmatizirana, da je opustila svoje lobistične dejavnosti za nevladne organizacije.

Arias je Nobelovo nagrado za mir prejel leta 1987 za posredovanje v prizadevanjih za končanje državljanskih vojn v Srednji Ameriki.

Obtožbe o spolnem napadu prihajajo potem, ko se je nekdanji predsednik Kostarike soočil tudi z obtožbami o korupciji v povezavi s poslom iz leta 2008. Te obtožbe so bile sicer na sodišču ovržene.