V zadnjih desetletjih so Katoliško cerkev močno pretresli in oslabili spolni škandali, a doslej je šlo skoraj vedno za zlorabo otrok in mladoletnikov. Zdaj pa je papež Frančišek na letalu na poti z zgodovinskega obiska v Združenih arabskih emiratih novinarjem priznal, da je več duhovnikov in tudi nekaj škofov moralo prenehati opravljati svoj poklic, ker so spolno zlorabili redovnice. To je storil, potem ko je ženski mesečnik Donne Chiesa Mondo, ki izhaja v okviru uradnega vatikanskega časopisa Osservatore romano, prejšnji teden pisal o redovnicah, ki so žrtve spolnih napadov duhovnikov. Rojevali so se tudi otroci, ki pa jih njihovi očetje, duhovniki, niso priznali. Včasih so redovnice morale narediti splav, kar je s stališča cerkve zločin.

Tudi spolno suženjstvo

»Res je, to je problem,« je dejal papež na novinarski konferenci na letu z Arabskega polotoka, »obstajali so duhovniki in tudi škofje, ki so to počeli.« Razkril je tudi, da Vatikan že dlje časa preučuje ta problem, a da sam ne more zagotoviti, da se ne bo ponovil. Na vprašanje, ali gre za splošno razširjen pojav, je Jorge Bergoglio dejal, da »ga je v nekih regijah več kot v drugih«. Ni pa hotel povedati, kje ga je več. Morda je to Afrika.

Vsekakor je temeljni problem v tem, da se ženske obravnava kot manjvredne od moških. Po papeževih besedah so vatikanske ustanove zaradi spolnega nasilja nad nunami suspendirale ali odslovile več duhovnikov, »razpuščenih pa je bilo tudi nekaj ženskih redov, ki so bili povezani s tovrstno sprijenostjo«. Prejšnji papež Benedikt XVI. je imel po besedah Frančiška »pogum, da je razpustil ženski red, ki je bil zapleten v ta problem, saj se je vzpostavilo suženjstvo žensk, tudi spolno suženjstvo«.

Škandal z domnevnimi posilstvi v Indiji

Popolnoma nesprejemljivo je, da so nekateri duhovniki izkoristili svojo vlogo posrednika z Bogom za spolno zlorabljanje nun. S tem je povezano ime znanega ultrakonservativnega dominikanca Marie-Dominiqua Philippa (1912–2006), profesorja filozofije in teologije v Fribourgu v Švici. Po njegovi smrti je iz več pričevanj prišlo na dan, da nasproti odraslim ženskam, tudi nunam, ni bil brez greha, spolno pa je zlorabljal tudi mlade moške, včasih kar med spovedjo.

Lani junija pa je v indijski katoliški cerkvi izbruhnil škandal, ko je 48-letna nuna obtožila 53-letnega škofa Franca Mulakkala iz severne zvezne države Pandžab, da jo je v letih 2014–2016 trinajstkrat posilil ob obisku njenega samostana na jugu Indije. Škofa so šele septembra, ko je več nun demonstriralo zaradi neodzivnosti organov pregona, aretirali, a pozneje pred sojenjem po plačani varščini izpustili iz zapora. Papež ga je dan pred aretacijo suspendiral in namesto njega imenoval drugega škofa. Mulakkal zanika, da bi posilil redovnico. Branijo ga tudi nekateri drugi dostojanstveniki Katoliške cerkve iz Indije.

Po nekaterih grobih ocenah je med katoliškimi duhovniki, ki bi se sicer morali odreči spolnemu življenju, tri četrtine heteroseksualno usmerjenih in petina homoseksualno. Za Katoliško cerkev pa so še vedno daleč največji problem pedofilsko usmerjeni duhovniki, ki naj bi jih bilo dvajsetina.