Sundance, filmski festival, ki ga je ustanovil slavni igralec in režiser Robert Redford, se je sicer končal, tisti redki srečneži ali nesrečneži, kakor se vzame, ki so pred dobrim tednom videli dokumentarec Leaving Neverland, pa še vedno lovijo sapo. Štiriurni film Dana Reeda, ki po besedah gledalcev nesporno dokazuje, da je kralj popa spolno zlorabljal otroke, je na letošnjem festivalu zbudil daleč največ pozornosti, zraven pa tudi varnostne ukrepe, kakršnih na Sundanceu še niso imeli. Zaradi številnih groženj, ki so jih prejeli v kinu Egyptian Theatre, so obiskovalce projekcije pregledali z detektorjem kovin, v dvorani je bilo več kot 20 policistov, po predvajanju filma pa so bili gledalcem, ki jih je nazorna vsebina filma preveč pretresla, na voljo psihologi.

Slika je bila torej povsem drugačna od tiste izpred treh let, ko je bil na Sundanceu z velikim pompom predstavljen dokumentarec televizije ShowtimeMichael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall v režiji Spika Leeja, ki se letos poteguje za oskarja s svojim Črnim KKKlanovcem. V njem je Spike Lee počastil Jacksonovo glasbeno zapuščino, domnevnih zlorab pa se ni dotaknil, češ da sta bila fokus njegovega filma glasba in talent kralja popa, tako pa so želeli tudi njegovi sorodniki, založba in oboževalci.

Ko ju je začel »zapeljevati«, sta imela pet in osem let

Po filmu Leaving Neverland, ki je ime dobil po ranču Michaela Jacksona v Kaliforniji, na katerem se je zgodilo največ zlorab, dokumentarcev, kakršen je Leejev, ne bo več, ker si zdaj lahko zatiskajo oči samo še največji Jacksonovi oboževalci. Wade Robson in Jimmy Safechuck, Jacksonovi žrtvi, sta v svojem pričevanju enostavno preveč prepričljiva, vse njune navedbe razen opisovanja spolnih zlorab pa so podprte tudi z arhivskim materialom, kot so posnetki telefonskih pogovorov, domači videoposnetki in fotografije.

Wade Robson je kralja popa spoznal v Avstraliji leta 1987, ko je imel pet let. Zmagal je na plesnem tekmovanju v trgovini Target v Brisbanu, na katerem je posnemal Jacksonove plesne gibe, in dobil priložnost, da z njim nastopi na odru, to pa je bil začetek njunega »prijateljstva«, ki mu je sledilo povabilo v Los Angeles. Wade se je tja preselil z mamo in sestro, pri sedmih letih pa že postal Jacksonova spolna igračka ter ga je tudi prvič oralno zadovoljil. Jimmy Safechuck, ki je Jacksona spoznal pri osmih letih, ko sta leta 1987 skupaj nastopila v reklami za Pepsi, in ga nato kot plesalec spremljal na njegovi turneji Bad, je prve zlorabe izkusil pri desetih letih. Začelo se je s spanjem v isti postelji, nadaljevalo tako, da mu je Michael Jackson neko jutro povedal, da ga je med spanjem oralno zadovoljil in da je bila to njegova prva spolna izkušnja. Potem pa sta sledila še masturbacija in analni seks po vsem ranču, od gradu, bazena, železniške postaje in podstrešja do skritih postelj in škatel, kakršna se je skrivala v kinodvorani Neverlanda.

Jacksonovi se branijo, da gre za laž in javni linč

Zgodbe o francoskih poljubih, stiskanju bradavic, raztegovanju ritnic, ob pogledu na katere je pevec nato masturbiral, ter z leti vedno »enostavnejšem« analnem seksu sta Robson in Safechuck pospremila tudi z drugimi podrobnostmi iz življenja s pop pevcem. Tako sta spregovorila o vajah hitrega oblačenja, če bi kdo nepričakovano stopil v sobo, zvoncih, obešenih na vrata, ki so opozarjali na prihod ljudi, zaigranih poročnih obredih, ljubkovalnih vzdevkih in dragih darilih, s katerimi je Jackson nagrajeval otroke za spolne akte, po drugi strani pa tudi o njegovih grožnjah, da bodo v zapor, če jih bodo odkrili, odšli vsi.

Sorodniki Michaela Jacksona so film označili za javni linč in tabloidni atentat, danes 36-letnega Robsona in 40-letnega Safechucka pa za lažnivca, ki želita samo denar. Hčerka Michaela Jacksona Paris je menda doživela živčni zlom, nečak Taj Jackson zbira denar, da bo posnel film, »ki bo uničil dekade zlonamernih mitov« o stricu, oboževalci pa se sprašujejo, zakaj Robson ni spregovoril že leta 2005. Takrat je namreč na sodišču, kjer se je glasbenik zagovarjal prav zaradi obtožb o spolnih zlorabah, pod prisego zatrdil, da se ga ni neprimerno dotikal.

Robson je naslednike Jacksonovega premoženja tožil leta 2016, ko je za sedem let posiljevanja zahteval 1,5 milijarde dolarjev odškodnine, a je sodišče tožbo zavrnilo, češ da potomci ne morejo odgovarjati za njegova dejanja. Res pa je tudi, da je Robson molčal pred 14 leti, ko je imel priložnost spregovoriti. Danes pravi, da je molčal zato, ker ni verjel, da je bil v spolne akte prisiljen, ampak je verjel, da je v njih sodeloval po lastni volji. In ljudje mu končno verjamejo.