V IBU so po današnjem zasedanju izvršnega odbora povedali, da je eksterna komisija, ki preučuje primer »Besseberg«, dokumente avstrijskih organov pregona dobila sredi decembra.

Državno tožilstvo za gospodarski kriminal in korupcijo namreč že vse od lanske pomladi vodi preiskavo proti vodilnim na IBU, Besseberg pa še vedno vztraja, da je nedolžen. Preiskava pa poteka tudi proti petim ruskim športnikom in peterici spremljevalcev iz ekipe, ki so osumljeni dopinga med svetovnim prvenstvom 2017 v Hochfilznu.

Komisija IBU je med drugim od tožilstva prejela vsebino elektronske pošte in drugih oblik komunikacije na pametnih telefonih, ki razkrivajo afero. Za kakršne koli sklepe je po mnenju komisije še prezgodaj. Na nove podatke računajo tudi v sodelovanju z norveškimi organi pregona, ki doma vodijo preiskavo proti Bessebergu.

Komisija pa tesno sodeluje tudi s Svetovno protidopinško zvezo, saj je trenutno odprtih 13 primerov dopinga. Več o aferi bo morda znano že po 11. marcu, ko se bo spet sestal IO IBU.

IO pa bo moral reševati tudi kadrovsko zasedbo položaja generalnega sekretarja. S tega mesta je iz osebnih razlogov namreč odstopil Martin Kuchenmeister, ki je svojo odločitev za »insidethegames« utemeljil z osebnimi razlogi. Pri IBU so dodali le, da osebnih razmer svojih sodelavcev iz spoštovanja ne komentirajo. Vsekakor je Kuchenmeister veljal za prvega kandidata, da tudi za stalno prevzame mesto generalnega sekretarja v IBU, ki jo od poletnega kongresa v Poreču vodi Šved Olle Dahlin.